Nyheter

Får Raaum fornyet tillit?

Det er åpent hvem som velges til kirkerådsleder. Om man setter fløykamp til side, vil det være et sterkt signal og tap for Den norske kirke om de kaster Kristin Gunleiksrud Raaum.

Det ligger nå an til hele tre kandidater på årets kirkemøte. Den ene er sittende kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum. Hun stiller for Åpen folkekirke. Den andre kandidaten er Erling Birkedal, som representerer Nominasjonslista. Den tredje kandidaten er meldt som benkeforslag. Det er Jo Hedberg, som representerer Bønnelista.

Sunnhetstegn

Aller først er det viktig å si at et sunnhetstegn for Den norske kirke at det er flere kandidater som har så stort engasjement for Den norske kirke, at de ønsker å bli kirkerådsleder. Engasjement, teologisk uenighet og meningsmangfold bør kjennetegner den brede folkekirken. Det er nettopp det store og indre mangfoldet skiller folkekirken fra mindre trossamfunn og menigheter.

Det er viktig at Den norske kirke makter å ivareta dette store spennet. Det å forstå både kirken og Bibelen ulikt bør være en kilde til berikelse og styrke.

LES OGSÅ: Usikre prester kan avgjøre valget av kirkerådsleder

Kirkepolitikk eller ei?

At det er tre kandidater akkurat på årets kirkemøte er ikke ­overraskende. Den norske ­kirke står ved en krevende korsvei i debatt om organisering og valg. Et av de store spørsmålene er om valget til Kirkemøtet skal ha valglister som går i en slags politisk retning eller ikke. ­Spørsmålet er om kirken skal velge den veien politikerne la til grunn da kirke og stat ble delt. Den gangen ønsket ­politikerne at kirkens valgte organer skulle bli mer demokratisk.

Kirkemøtet er todelt i synet på dette. Svært mange på nominasjons­listen ønsker ikke økte motsetninger, slik de mener ulike kirkelister vil gi. Andre, særlig i Åpen folkekirke, ønsker slike tydelige kirkelister velkommen, og mener det er demokratisk og viktig for en bred folkekirke.

Nå opplever flere i Kirkemøtet at mye står på spill. Derfor blir valget av Kirkerådet og kirkerådsleder ekstra viktig.

Motsetningene strykes

Men i denne kampen om kirkens organisering ligger det et stort paradoks. For det faktum at det stiller to kandidater mot den sittende leder bidrar ikke til å tone ned motsetningene i Kirkemøtet. Tvert imot bidrar det til å bygge opp de kirkepolitiske motsetningene.

Fra politikken er denne dynamikken et kjent fenomen. Både i kirken og politikken ligger det alltid en motsetning mellom de som ønsker å dempe motsetninger, og de som ønsker å fremme mer demokrati. I politikken handler det om rene politiske motsetninger, i kirken handler det også om teologiske motsetninger.

Ofte er det slik at de som ønsker å koble seg på en gammel tradisjon ønsker en nedtoning, mens de som ønsker en endring i tradisjonene vil ha debattene opp i lyset. Slik er det også Den norske kirke akkurat nå. Midt i denne diskusjonen skal Kirkerådets leder velges. De to reelle kandidatene er Raaum og Birkedal. Lite tyder på at Hedberg har mulighet til å nå frem.

Raaum eller Birkedal

Det er fortsatt åpent hvem som blir valgt til kirkerådsleder fredag ettermiddag, selv om Raaum ligger et hestehode foran. Debatten om organisering kan få innvirkning på valget.

Mange er i tillegg opptatt av at Raaum allerede har gjort en god jobb som kirkerådsleder. Både fordi hun har vært en samlende leder, og fordi hun har vært respektfull i møte med de som tenker annerledes. Mange legger også vekt på at hun har åpnet kirken for nye grupper. Andre mener Birkedal vil føre kirken i en retning med mindre kirkepolitiske motsetninger, der de aktive kirkemedlemmene får større plass.

Dersom Raaum blir kastet er det viktigste signalet som sendes ut at kirken er blitt mer politisert og kanskje polarisert. Det å kaste en dyktig og godt likt leder vil sende signaler om at kirken i økende grad kan bli en tøffere kamparena i årene som kommer.

Se debatten mellom de tre kirkerådslederne her

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter