Kirke

Usikre prester kan avgjøre valget av kirkerådsleder

22 kirkelige ansatte og leke kandidater. 11 biskoper. Disse kan være det avgjørende loddet på vekten når valget av kirkerådsleder skal avgjøres i dag.

Bilde 1 av 2

– Jeg er kritisk til en utvikling der ulike lister står mot hverandre. Det blir unyansert og den kirkelige debatten blir mer slagordspreget, sier Kathrine Tallaksen Skjerdal, prestenes representant for Agder og Telemark bispemøtet ved Kirkemøtet.

Det bygger opp til en thriller når Kirkemøtet i dag skal velge ny kirkerådsleder. Sittende kirkerådsleder er Åpen folkekirkes Kristin Gunleiksrud Raaum, som stiller til gjenvalg.

Hun er utfordret av Erling Birkedal, forsker ved MF vitenskapelig høyskole og nominasjonslistedelegat, og Bønnelistas leder Jo Hedberg.

LES OGSÅ: «Dersom Raaum blir kastet er det viktigste signalet som sendes ut at kirken er blitt mer politisert», skriver Berit Aalborg

Lar seg ikke plassere i en gruppe

Kirkemøtet består av 116 delegater, som alle har én stemme. 77 av disse er valgt ved direkte valg. Åpen folkekirke har 39 mandater. Nominasjonslisten har 29 mandater. Bønnelista har 9 mandater.

I tillegg består Kirkemøtet av tre samiske representanter, én representant fra Døvekirken og leder av Samisk kirkeråd.

Den siste delen av Kirkemøtet består av de 11 biskopene, preses, og 22 representanter for prester og leke kirkelig tilsatte. Ifølge Vidar Haanes, rektor ved MF vitenskapelig høyskole, vil den siste gruppen være en joker ved kirkerådsledervalget i år. Det skyldes at de 22 representantene er valgt kollegialt, og ikke lar seg plassere i en bestemt gruppe, slik som for eksempel Åpen folkekirke.

En ringerunde Vårt Land har gjennomført, viser at det fremdeles er flere av de 22 som ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på. Av de som har det, lener et knapt flertall seg mot Raaum med Birkedal som en god nummer to.

Må ha halvparten av stemme

Kirkerådsvalget foregår ved at delegatene vil stemme over de ulike kandidatene i et datasystem. Ved valg av leder kreves det flertall. Dersom ingen av kandidatene får halvparten av stemmene, går de to kandidatene med flest stemmer videre til en andre valgomgang. Dersom resultatet blir likt blir det loddtrekning.

– Jeg kommer til å stemme på Erling Birkedal, sier Kathrine Tallaksen Skjerdal fra Agder og Telemark.

Soknepresten mener de viktigste forskjellene mellom Birkedal og Raaum skyldes den teologiske profilen og organiseringen av det kirkelige demokratiet. Skjerdal mener at kirkens sentrale styreorganer skal utgå av menighetene.

– Jeg tror vi alle ønsker økt oppslutning om valg til ulike organer i kirka. Det beste vi kan gjøre for å oppnå det, er å jobbe godt og relasjonelt og langsiktig i lokalmenighetene.

Bergslid stiller seg bak Raaum

– Jeg går for Raaum, som jeg samlet sett tror er den beste lederkandidaten. Dette skyldes både erfaring og kompetanse, sier Martha Garborg Bergslid, representant for leke kirkelige tilsatte fra Nidaros bispedømme.

Hun legger til at Raaum også representerer kirken på en god måte i media. Bergslid sier at selv om det er ulike grupperinger i Kirkemøtet, vil nok valget i hovedsak stå mellom Birkedal og Raaum.

– Har du noen forventninger til kandidatene?

– Jeg er ikke i Åpen folkekirke, men ønsker ikke en omkamp om de sakene som har blitt vedtatt. Det er ikke slik at jeg støtter Raaum i alt, men likevel vil jeg støtte henne.

Norheim er fremdeles usikker

Kjersti Norheim er prestenes representant for Bjørgvin bispedømme. For Norheim er det i skrivende stund uavklart hvilke av kandidatene hun vil gi sin stemme til.

Hun tror at organisering av kirken blir særlig avgjørende for de kirkelige ansatte.

Ikke minst med tanke på arbeidsgiverlinjen. Jeg ønsker en organisering med fleksibilitet som sikrer bredde, sier hun.

Norheim legger til at hun for øyeblikket arbeider med å skaffe seg overblikket i saksgangen.

Les mer om kirkerådsledervalget:

Jo Hedberg stiller til valg som kirkerådsleder

Erling Birkedal utfordrer kirkerådslederen

Bønnelista vil stemme mot sakslisten

---

Dette er kirkerådslederkandidatene

  • Erling Birkedal er førsteamanuensis ved MF vitenskapelig høyskole, og forsker blant annet på menighetsutvikling og kirkelig undervisning. Han er valgt inn som representant for Nominasjonskomiteens liste i Borg bispedømme.
  • Kristin Gunleiksrud Raaum er generalsekretær i Norske kirkeakademier, og har vært leder av Kirkerådet siden 2016. Hun er representant for Åpen folkekirke i Oslo bispedømme.
  • Jo Hedberg er udannet teolog og kateket. Han har vært leder av netteverket Bønn for Den norske kirke i 10 år. Hedberg er leder av Bønnelista og representant fra Tunsberg bispedømme.
  • Store norske leksikon, Vårt Land

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke