Nyheter

Skremmende om ytringsfrihet

Frps statssekretær Ingvil Tybring-Gjedde mente Kari Veiteberg kunne mistet bispejobben dersom det ­fortsatt hadde vært statskirke. Utsagnet er et slag mot ­ytringsfriheten.

Oslo 20200922. 
Laila Anita Bertheussen under rettssaken mot henne i sal 250 i Oslo tingrett tirsdag. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere.
Tegner: Egil Nyhus / NTB

Innblikk i meldinger og chatter lagt fram i rettssaken mot Laila Bertheussen gir et interessant innblikk i hvor organisert nettverket rundt henne framstår, i forbindelse med saken om teaterstykket «Ways of Seeing». Det samme inntrykket gir Filter nyheters sak. I nettverket deltok både statssekretærer, en senere minister og koner av flere regjeringsmedlemmer i Frp.

LES OGSÅ: Laila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer

Mye av det som kommer frem er oppsiktsvekkede. Ikke minst at Bertheussen, som var kona til justisminister Tor Mikkel Wara, tok initiativ til å lekke en rekke saker til pressen. Det er også oppsiktsvekkende at daværende statssekretær og senere beredskapsminister Ingvil Tybring-Gjedde tok på seg jobben å lekke flere saker videre til flere medier. Alt dette kommer frem i det som er bevismaterialet i rettssaken.

Kunne mistet jobben

Et av de mer oppsiktsvekkende punktene er det mektige nettverkets reaksjoner på Oslo-biskopen Kari Veitebergs uttalelser på Facebook om teaterstykket.

Tybring-Gjedde skrev blant annet at hun lurte på hvordan Veiteberg kan være biskop «med et slikt menneskesyn». Det er legitimt å mene det. Vi vet at det finnes ulike meninger om hva som er et godt og kristelig menneskesyn.

Men det som både er oppsiktsvekkende og alvorlig, er at den senere beredskapsministeren Tybring-Gjedde mener Veiteberg kunne ha mistet jobben hvis ikke stat og kirke hadde blitt skilt.

Til tross for at Bertheussen flere ganger har sagt i retten at det var mye tøys og tull i meldingene som er lagt fram, er det likevel en alvorlig undertone i mye av det som blir skrevet i de nå offentlig kjente chat-utvekslingene.

«Må få konsekvenser»

Blant annet skriver Tybring-Gjedde: «Er det muuuuulig????? Biskopen i Oslo som kaller OSS rasister?!!!!!! Dette MÅ få konsekvenser!!!??!!!!». Hvilke «konsekvenser» Tybring-Gjedde den gangen mente dette «MÅ få», vet vi ikke. Det vi derimot vet, er at det i ettertid var et massivt trøkk mot biskopen på sosiale medier. Flere skrev at de mente biskopen måtte trekke seg etter støtte til det myndighetskritiske teaterstykket.

Det kommer også fram i rettssaken at statssekretær Line Miriam Sandberg var med i det som framstår som en organisert kampanje mot Veiteberg. Hun skriver til Bertheussen: «Laila, detta slæpp ho ikke uinna m. Tru mg. Ta et glass vin, slapp av å vit at vi e 6 dame som ringe, melde å skriv å planlegg. Eg ska fronte, kan min bibel like godt som biskopen. Bære vent. Kos dg masse i kveld å vit at vi e mange som jobbe skjult å støtte».

Bertheussen selv ber nettverket jobbe for at Veitebergs uttalelser skal få mer oppmerksomhet i pressen. Dette skriver hun: «Burde ikke dette gis litt oppmerksomhet? Noen som kan poste noe eller varsle media? Jeg må sitte veldig rolig i båten nå».

Veiteberg sier selv i dagens nyhetssak at hun synes det var «tøft og utfordrende å bli utsatt for en så massiv og tydeligvis organisert kampanje i sosiale medier mot henne som biskop fordi hun hadde meldt at «Ways of Seeing» var en «viktig og tankevekkende forestilling».

Frp og ytringsfriheten

Det er mange sider ved denne saken som framstår problematiske. Ikke minst det faktum at en statssekretær og senere beredskapsminister faktisk skriver at en statsansatt kunne vært oppsagt for å støtte en liten teatergruppe som var kritisk til myndighetene.

Når man både sitter med regjeringsmakt, har stor tilgang til pressen og i tillegg organiserer en rekke framskutte politikere i regjeringens nettverk, kan dette framstå som en massiv avskjæring av både biskopers og teatergruppers ytringsmulighet. Dessuten burde mange statsansatte være bekymret for at en slik holdning lever i et parti med regjeringsambisjoner.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter