Nyheter

Ropstad vinker medisinsk kriseteam av gårde til Hellas

Hellas har bedt om hjelp, og Norge har svart. Mandag reiser et medisinsk kriseteam til Lesvos for å støtte det lokale helsevesenet etter brannen i Moria-leiren.

– Jeg vil bare si tusen hjertelig takk for den jobben dere skal gjøre. Bildene vi har sett, har gjort sterkt inntrykk på mange av oss, og dere vet at dere har befolkningen bak dere, sa barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) da han møtte teamet på Gardermoen mandag.

– Det vil være en krevende runde, og dere kommer sikkert til å møte mange skjebner, la han til.

Også statssekretær Hilde Barstad (H) i Justisdepartementet hadde tatt turen til Gardermoen for å ønske de norske helsearbeiderne lykke til.

• LES MER: Ropstad ut mot «50 er ikke nok»-kritikken: – Hjelper ikke å stå utenfor og rope

16 helsearbeidere

Av teamets 22 medlemmer er 16 helsearbeidere, blant annet jordmødre og barneleger. De øvrige seks personene jobber med ledelse, logistikk, sikkerhet og kommunikasjon.

Det medisinske personellet som nå sendes til Hellas, er hentet fra den samme ressursen som ble brukt da Norge sendte krisehjelp til Nord-Italia i vår, da Norge bisto Samoa under meslingutbruddet i desember 2019, og som ble sendt til den demokratiske republikken Kongo under ebolautbruddet.

Leder for teamet er Johnny Aslaksen, som også ledet oppdraget i Italia tidligere i år. Aslaksen er til daglig inspektør i Sivilforsvaret Hordaland.

Ba om hjelp

I helgen har teamets medlemmer vært samlet for å forberede seg og for å få nødvendig utrustning før de reiser til Hellas mandag.

Teamet blir sendt etter at greske myndigheter 9. september kom med en anmodning om hjelp med medisinsk innsats etter brannen i Moria-leiren på Lesvos.

Helsepersonellet i teamet er tilgjengelig gjennom de regionale helseforetakene og kommer fra sykehus i hele landet. Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) med støtte fra Helsedirektoratet som har ansvaret for teamet.

Det er i utgangspunktet planlagt at teamet skal være på Lesvos i to uker, men det kan bli lenger dersom utviklingen tilsier det.

MER OM MORIA:

• Ressursgruppe: «Vedtaket om å hente kun 50 flyktninger fraa Hellas fremstår som kaldt og arrogant»

Kritiserer Norge for å «håndplukke» flyktninger: – Kriteriene må revurderes

• Vårt Land mener: Å hente et lite antall mennesker fra leirene, løser ikke denne krevende situasjonen alene

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter