Nyheter

Nav overbelastet – frykter at arbeidsløse havner permanent utenfor

Virke og Blå Kors frykter koronapandemien holder nordmenn arbeidsløse så lenge at det blir umulig å få de tilbake i arbeid når krisen avtar. – Det er tungt når dagene blir like, sier tidligere arbeidsløs Johnny Haraldsen.

Blå Kors Sarpsborg. Virksomhetsleder Atle Engsmyr og Johnny Haraldsen

– Min nye jobb har gitt meg et nytt liv. Jeg får ikke rost det nok. Jeg er lykkelig, jeg er glad. At jeg kan ha et sted å jobbe, det finnes ikke noe bedre enn det.

Ordene tilhører Østfoldingen Johnny Haraldsen. Da Tine Sarpsborg la ned og flyttet til Oslo i 2014, mistet han jobben han hadde hatt i over 30 år. Det sendte han ut i mareritt som var fire år med arbeidsløshet.

Han føler med de som stod arbeidsløse før koronapandemien begynte og de som har blitt permittert.

LES OGSÅ: Røe Isaksens tips til de som er permitterte

Fikk hjelp av Jobbkonsulentene i Blå Kors

Ved hjelp av Jobbkonsulentene i Blå Kors Fredrikstad, klarte Haraldsen å snu livet rundt og få seg en ny jobb i renholdsavdelingen på Sykehus Østfold Kalnes.

Nå frykter Virke – Handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon – at slike snuoperasjoner kan bli mangelvare for de som blir gående arbeidsløse over lang tid på grunn av koronapandemien.

– Det er nå en enda lenger kø av voksne som står uten arbeid, da er det stor fare for at alt stopper opp. At mange står utenfor arbeidslivet over lengre tid, er den største risikoen for at de permanent havner utenfor, sier Ivar Horneland Kristensen, direktør for Virke.

Dersom oppfølgingsarbeidet av arbeidsløse skal bli vellykket, må man komme raskt i gang med planer og aktiviteter. Det mener Nav-veiledere i undersøkelser utført av FAFO.

LES OGSÅ: Ber om 250 millioner kroner til ekstratiltak

Nav overbelastet. – Vi må få arbeidstagere ut i arbeid

Før koronakrisen lagde Sysselsettingsutvalget i Norge fem ulike tiltak for å få flere i arbeid.

To av tiltakene de anbefalte var mer ressurser til oppfølging og arbeidsrettede tiltak, og mer bruk av arbeidsmarkedstiltak som lønnstilskudd mente de kunne redusere antallet som går passive på ytelser.

Virke mener at nå som Nav-veiledere er overbelastet på grunn av koronakrisen, er behovet for mer ressurser til oppfølging og arbeidsrettete tiltak enda større.

– Vi må sikre at Nav har de midlene de trenger til å bruke arbeidsinkluderingsvirksomheten, for å få arbeidstagere ut i arbeid, sier Horneland Kristensen.

LES OGSÅ: Nav overbelastet: «Allerede skåret ned til beinet»

– Når du havner på Nav, så føler du deg rar

For Johnny Haraldsen, ble livet som arbeidsløshet preget av flere runder med Nav. Han håper regjeringen nå kan hjelpe med å avlaste Nav ved å satse mer på arbeidsinkluderende virksomheter som Blå Kors.

– Blå Kors er litt mer spesifikke enn Nav. Hvis du prøver dem, får du hvert fall jobb. Når du havner på Nav, så føler du deg rar. Hvis noen spør hva du driver med og du må svare at jeg går på Nav, det er ikke noe kult. Men jeg har ingenting vondt å si om Nav altså, sier Haraldsen.

– Hvor mye av din vei tilbake er Blå Kors' fortjeneste?

– Det var egentlig avgjørende. Det ga meg troa på meg sjøl igjen. Jeg brukte dem som et verktøy, og de fulgte meg opp fra start til slutt.

LES OGSÅ: Blå Kors jobber for å gjenåpne kafeen for nye frivillige

Står klare til å hjelpe som bransje

– Behovet for bevilgninger til nye arbeidsmarkedstiltak er veldig stort, og det har blitt større. Nav har ekstremt mye å gjøre. Vi står klare til å hjelpe som bransje, sier Atle Engsmyr i Jobbkonsulentene, en virksomhet i stiftelsen Blå Kors Fredrikstad.

– Er det et poeng med ekstra ressurser til arbeidsmarkedstiltak under en pandemi?

– Den siste måneden har vi fått mange ut i jobb. Det er bevegelse i flere bransjer, blant annet detaljhandel og helse, sier Engsmyr.

Regjeringen sier de følger nøye med

Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet Saida Begum sier regjeringen følger nøye med på om det er behov for for å skaffe flere tiltaksplasser for å hjelpe folk ut i arbeid.

– Nivået på tiltaksplassene er hele tiden tilpasset situasjonen i arbeidsmarkedet og regjeringen følger nøye med på dette, skriver Begum i en e-post til Vårt Land.

LES MER:

---

Arbeidsløshet

  • Det ble 54.000 færre sysselsatte fra februar til april, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
  • Tallene er hentet fra Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) til Statistisk sentralbyrå.
  • I AKU blir permitterte regnet som sysselsatte, ikke som arbeidsledige, i de tre første månedene av permitteringen. Nedgangen i sysselsatte til stede på jobb i undersøkelsesuka var på 7,1 prosent.
  • Tall fra Nav viser at antall arbeidsledige og personer på tiltak, steg fra 75.000 personer i slutten av februar til 267.000 personer i slutten av april.
  • Nav har seksdoblet sin behandlingskapasitet.
  • Kilde: NTB

---

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter