Nyheter

Psykisk utviklingshemmet palestiner drept av israelsk politi i Jerusalem

Israelsk politi i Jerusalem har skutt og drept en ubevæpnet palestiner som var mistenkt å bære våpen

Israelsk politi har skutt og drept en 32 år gammel, psykisk utviklingshemmet palestiner som de mistenkte for å bære våpen nær Jerusalems okkuperte gamleby.

Sterke reaksjoner etter at israelsk politi drepte palestinsk autist
Israelsk TV avslører hva som skjedde. Autisten Iyad Halak var på vei til en skole for psykisk utviklingshemmede i Jerusalems okkuperte gamleby da en patrulje fra det israelske grensepolitiet drepte ham.

Ifølge politiet bar Halak på «en mistenkelig gjenstand som så ut som en pistol» og flyktet da de ba ham om å stanse.

En talsmann for politiet medga etterpå at det verken ble funnet våpen eller mistenkelige gjenstander på den drepte.

Beordret til å ikke skyte

Ifølge den israelske TV-stasjonen Channel 12 skjøt politifolkene først etter Halaks bein og jaget ham inn i en blindvei. En offiser beordret politifolkene til ikke å skyte mer, men en av dem avfyrte likevel seks eller sju skudd med et M-16 automatgevær mot 32-åringen. Halak ble drept på stedet.

Bilder fra stedet viser tre kulehull i den hvite veggen i enden av blindgata.

– De drepte ham med kaldt blod, sier Halaks mor Rana til Channel 12. 
To av politifolkene som var på stedet ble tatt inn til avhør etter drapet, men det er ikke kjent om de vil bli straffeforfulgt.
Israelske, palestinske og internasjonale menneskerettighetsorganisasjon har lenge anklaget israelske sikkerhetsstyrker for overdreven maktbruk ved at personer som lett kunne ha vært pågrepet blir skutt og drept, også når de ikke utgjør noen overhengende fare for andre.

Få om noen slike drap ender med straffeforfølgelse og domfellelse.

LES OGSÅ: Biskopene refser Israels annekteringsplan på Vestbredden

Utviklingshemmet

En slektning av Halak forteller om den avdøde.

– Han var ikke i stand til å skade noen, sier en slektning til Haaretz.

Israelsk politi stengte Jerusalems gamleby etter drapet og opplyser at hendelsen nå blir etterforsket.

De to politifolkene som mistenkes for å ha avfyrt de dødelige skuddene, er ifølge politiet tatt inn til avhør.

LES OGSÅ: Netanyahu beholdt makten. Nå kan han miste friheten

Drepte bilfører

Fredag skjøt og drepte israelske soldater den 37 år gamle palestinske bilføreren Fadi Adnan Kaad, som de hevder forsøkte å kjøre på dem på den okkuperte Vestbredden.

Ifølge familiemedlemmer var Kaad på vei for å hente kona Salfit da han tilsynelatende mistet kontroll over bilen og soldatene åpnet ild mot ham. Ingen ble truffet av bilen han kjørte.

Israelske, palestinske og internasjonale menneskerettighetsorganisasjon har lenge anklaget israelske sikkerhetsstyrkerfor overdreven maktbruk ved at personer som lett kunne ha vært pågrepet blir skutt og drept, også når de ikke utgjør overhengende fare for andre.

LES MER:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter