Nyheter

Vedtak i Venstres landsstyre torsdag kveld: Hent Moria-barn snarest

Det vedtok et enstemmig Venstre-landsstyre torsdag kveld.

«Venstre vil at Norge snarest henter ut enslige barn fra Moria-leiren, eventuelt også andre leire i Hellas. Disse skal komme i tillegg til det fastsatte antall kvoteflyktninger», heter det i uttalelsen.

Den kommer bare en snau uke etter at et enstemmig KrF-landsstyre vedtok at de «forventer at Norge bidrar med å hente barn fra Moria». Dermed øker presset mot statsminister Erna Solberg (H) i Moria-saken.

Onsdag lanserte normalt restriktive Senterparitet en modell for å hente Moria-barn til Norge. Nylig snudde også Arbeiderpartiet og vedtok å ta imot 500 ekstra kvoteflyktninger for å roe et voksende asyopprør i egne rekker.

Solveig Schytz: – Norge ta et selvstendig initiativ

– Nå må Norge ta selvstendig initiativ og evakuere enslige barn fra Moria-leiren, slik Tyskland og Luxembourg har gjort, sier Solveig Schytz, Venstres justispolitiske talsperson.

På de greske øyene i Egeerhavet skal det være om lag 2.000 barn uten foreldre, skrev FNs høykommisær for flyktninger til Norge i midten av mars. Mange av dem lever i overfylte leire som Moria, som nå også trues av koronaviruset.

FN har bedt europeiske land om å hente ut enslige mindreårige flyktninger. I Norge har nøkkelpartiet Høyre, og inntil nylig  Ap, sagt nei til å ta imot barn herfra nå. De har ønsket å avvente et samlet EU-initiativ. I fravær av en EU-enighet har imidlertid EU-land signalisert at de vil ta skjeen i egen hånd og hente ut barn.

– Hva for et signal sender det til statsministeren når to av tre regjeringspartier har fattet slike vedtak i landsstyrene sine?

– Det er ikke noen tvil om hva vi mener. Vi kommer til å jobbe for dette i regjering og på Stortinget, sier Schytz til Vårt Land.

Det er «de aller mest sårbare barna» Venstre nå ønsker å prioritere.

LES OGSÅ: Ove Trellevik forsvarer Høyres flyktningpolitikk: «Nødt til å erkjenne dilemmaene vi står overfor»

Venstre vil stoppe asylreturer

Partiets landsstyre går imidlertid enda et skritt lenger: «Stanse returen av asylsøkere til første asylland dersom det ikke har kapasitet og mulighet til å ivareta grunnleggende menneskerettigheter for flyktninger».

Landsstyret viser i uttalelsen til at Norge i 2018 ba EU-landene som bærer den aller tyngste asylbøren, Hellas og Italia, om å ta imot til sammen 639 asylsøkere gjennom den såkalte Dublin-forordningen. Nå er derimot ankomsttallene til Norge historisk lave.

Flere storbyer har allerede vedtatt at de ønsker å ta imot barn fra Moria og andre greske flyktningleire. Venstres landsstyre ber også om at det kartlegges hvilke kommuner som står klare til å ta imot flyktninger fra Moria.

LES OGSÅ:

• NOAS: – Uklart om Arbeiderpartiets forslag har betydning for den akutte situasjonen i Moria

• Vårt Land erfarer: KrF tror på Moria-gjennomslag i regjeringen

Frp kraftig ut mot KrFs Moria-planer – truer med å ta bort støtte til Høyre

---

Fakta:

---

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter