Nyheter

Vårt Land erfarer: KrF tror på Moria-gjennomslag i regjeringen

På sentralt hold i KrFs regjeringsapparat tror man partiet vinner fram og at regjeringen til slutt henter et lite antall barn fra Moria til Norge.

Verken om eller når er avgjort. Men vurderingen på sentralt hold i KrFs regjeringsapparat er at gjennomslag er innen rekkevidde.

Det erfarer Vårt Land.

Tror tidspunktet vil være det vanskeligste spørsmålet

For regjeringen går koronakrisen foran alt. Det hemmer fortsatt arbeidet med Moria-saken, etter det Vårt Land forstår.

På sentralt hold i KrFs regjeringslag er vurderingen at det vanskeligste spørsmålet vil være når det kan skje.

Antallet asylbarn KrF jobber for å hente ut, skal være på linje med det 19 tidligere regjeringstopper tok til orde for i et opprop nylig.

Anslår norsk andel på 20-30 barn

Ti EU-land har varslet at de vil hente enslige, mindreårige asylsøkere fra de overfylte leirene i Hellas, som nå også trues av koronaviruset.

Tyskland har alt hentet 50 av varslede 350-500. Lille Luxembourg har foreløpig hentet 12.

Basert på det har Knut Vollebæk anslått at en norsk andel kan være på 20-30 barn. KrFs tidligere utenriksminister har koordinert oppropet fra de tidligere regjeringstoppene, som Venstres Odd Einar Dørum tok initiativ til.

Les ogsåKnut Vollebæk var koronasmittet: – Viruset vil forandre verden, forhåpentligvis til det bedre

KrF har ønsket å sende offentlig signal

KrF har i tidligere runder i regjeringen ønsket å signalisere offentlig at Norge skal bidra til å hente barn etter hvert, erfarer Vårt Land.

Lignende saker, slik som hjemhenting av barn av IS-krigere, kan derimot tyde på at statsminister Erna Solberg (H) foretrekker å tie, fram til Norge har satt i gang en uthenting.

Fra ministernivå i Høyre har det vært taust om saken.

Trolig vil regjeringen følge nøye med på om EU-land virkelig henter hjem barn, før de foretar seg noe.

Children stand outside a tent in the village of Petra on the northeastern Aegean island of Lesbos, Greece, Friday, March 27, 2020. Some 56 migrants who reached Lesbos in smugglers' boats from Turkey over the past few days have been quarantined in small tents in Petra for the past three days. Under public health measures adopted to hinder the spread of the new coronavirus, Greece places all people arriving from abroad in two-week quarantine. Lesbos' main migrant facility, near the village of Moria, is crammed with about 20,000 people even though it was built for 2,700. (AP Photo/Panagiotis Balaskas)

Økende Moria-press mot regjeringen – og Ap

De siste ukene har presset økt mot regjeringen om å ta imot barn fra leirene på greske øyer. Flere er opptatt av signaleffekten det vil sende til andre europeiske land.

20.000 asylsøkere skal befinne seg i Moria-leiren på Lesvos, som er bygget for 3.000. De sanitære forholdene er elendige og det er frykt for følgene av et koronautbrudd.

På de greske øyene i Egeerhavet skal det være om lag 2.000 barn uten foreldre, skrev FNs høykommisær for flyktninger til Norge i midten av mars.

Et enstemmig KrF-landsstyre vedtok fredag at de forventer at «Norge bidrar med å hente barn fra Moria»

I Arbeiderpartiet tar AUF, ordførere i storbyer og Kristne Arbeidere til orde for det samme. Et lokallag har startet et opprop mot egen partiledelse, som har sagt nei til å hente noen fra Moria.

LES OGSÅ:

Berit Aalborg: «Politikerne våre har akseptert brutaliteten. Det har også vi»

Flyktningbarn-opprop engasjerer: – Vi er en del på KrF-grasrota som har begynt å se oss kraftig lei

Regjeringen har vraket alle forslag om bedre beredskap: – Vi kommer nå til å fremme mange av disse på nytt

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter