Politikk

Vedtak i KrFs landsstyre: «Forventer at Norge bidrar med å hente barn fra Moria»

«KrFs landsstyre ser ingen motsetning mellom å håndtere den krisen Norge står i og å bidra til å hente de mest sårbare barna ut av Moria», uttaler et enstemmig landsstyre i KrF.

Bilde 1 av 2

Uttalelsen, som ble fremmet av Oslo og Agder KrF, ble enstemmig vedtatt av KrFs landsstyre fredag ettermiddag.

Dette er budskapet fra KrFs øverste organ mellom landsmøter:

«KrFs landsstyre ser ingen motsetning mellom å håndtere den krisen Norge står i og å bidra til å hente de mest sårbare barna ut av Moria».

Ropstad: – En god støtte

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad varslet på forhånd at han støttet en slik resolusjon:

– Jeg støtter å komme med en uttalelse om Moria. Jeg har vært tydelig både internt og eksternt på hva som jeg mener Norge bør gjøre, sa Ropstad til Vårt Land etter sin digitale tale til landsstyret.

–  Hva slags signal sender det til Erna Solberg og Høyre, som til nå har satt forten ned i regjering?

– Det er en god støtte. Det understreker det vi har sagt i lang tid, at det er viktig at Norge bidrar, sier Ropstad.

Ti EU-land har varslet at de vil hente enstlige, mindreårige asylsøkere ut av greske leire som Moria.

– Når Tyskland og Luxembourg går foran, må vi også kunne benytte muligheten til å hente barn nå, sier Ropstad.

Dette er de sentrale punktene i uttalelsen

Hvis uttalelsen fra KrFs landsstyre gir en pekepinn på hva slags gjennomslag Kjell Ingolf Ropstad håper å få i regjering, er følgende budskap verdt å merke seg:

• En samlet europeisk løsning kan la vente på seg. KrFs landsstyre «forventer Norge er en aktiv pådriver for en felles europeisk løsning, og bidrar selv om ikke alle EU-land gjør det».

• Uttalelsen tar til orde for å hente «noen av barna» til Norge og å prioritere «barna som er i leiren uten foreldrene sine».

«Barna i Moria lever under forhold som ingen barn skal leve under. De er ofre for stormakters spill, voksnes valg og stor fattigdom», heter det om situasjonen i leiren.

LES OGSÅ:  «Berit Aalborg: Politikerne våre har akseptert brutaliteten. Det har også vi»

Leder av Oslo Krf, Espen Andreas Hasle på møte for krf-medlemmer på P-Hotels.
Det er fylkeslederne i Agder og Oslo KrF, Per Sverre Kvinlaug og Espen Andreas Hasle, som står bak forslaget til uttalelse. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB scanpix og Adrian Nielsen.

Fylkesledere bak uttalelsen: – Et sterkt signal 

Nylig meldte Vårt Land at alle fylkesleder i KrF stiller seg bak et opprop fra 19 tidligere regjeringstopper om å ta imot barn fra de overfylte leirene, som nå også trues av koronaviruset.

De to fylkeslederne bak Moria-uttalelsen ønsker å øke presset mot regjeringspartner Høyre – og Arbeiderpartiet.

–  Dette er et sterkt signal fra grasrota i KrF. Regjeringen skal høre klart og tydelig at alle KrFs fylkeslag står bak vår partileder og har trykk inn mot regjeringen i denne saken, sier Agder-leder Per Sverre Kvinlaug til Vårt Land.

– Formålet er å holde trykket oppe for å få barn ut av de leirene. Adressaten er de to store partiene som stritter imot: Høyre og Ap. Vi ønsker å vise offentlig det vi har visst internt hele tiden: KrFs statsråder presser på for fortgang i denne saken, sier Oslo-leder Espen Andreas Hasle til Vårt Land.

Ropstad ønsker å prioritere de yngste

Kjell Ingolf Ropstad ønsker ikke å si noe om hva KrF konkret foretar seg internt i regjeringen nå, men bekrefter at han har tatt opp saken på minst en regjeringskonferanse.

– Har det vært en utvikling i saken de siste ukene?

– Vi har jobbet med saken over lengre tid, men det er først nå når vi har fått mer kontroll på koronasituasjonen at vi har kapasitet til å gjennomføre jobben. Litt av problemet har vært at både IOM og UNHCR heller ikke har hatt kapasitet til å hjelpe, sier KrF-lederen.

Torsdag meldte Vårt Land at flesteparten av Moria-barna er gutter fra Aghanistan.

– Påvirker det ditt syn i den ene eller andre retningen?

– Sist vi tok imot asylsøkere fra Hellas, jobbet vi med å plukke ut dem med størst sannsynlighet for å få opphold. Det bør vi gjøre igjen, for eksempel ved å ta imot veldig unge. Afghanske gutter i 18-årsalderen vil veldig ofte ikke få opphold i Norge. Men vi vet av tall fra Norge og Europa at situasjonen i Afghanistan er ekstremt vanskelig og håpløs for mange. Derfor legger de ut på flukt for å søke et bedre liv. Det hadde vi kanskje alle gjort i den situasjonen, sier Ropstad.

LES OGSÅ: Kritiserer barnesanger i Den norske kirke: – Gir barna Tarzan, ikke Jesus

###
I NRK Debatten tirsdag advarte Aps Masud Gharahkhani mot signaleffekten ved å hente barn fra Moria. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Ropstad avviser at signaleffekten vil bli åpen dør til Europa

Torsdag meldte Vårt Land om Moria-pprør i deler av Ap. Jonas Gahr Støre og asylpolitisk talsperson, Masud Gharahkhani, har derimot sagt nei til å hente barn derfra. De vil heller prioritere kvoteflyktninger og ellers hjepe med penger.

I NRK Debatten torsdag advarte Gharahkhani at å ta imot Moria-barn, vil sende følgende signal til resten av verden: «Bare kom til Europa, så blir du tatt imot». Også andre partier, deriblant, Frp har advart mot en såkalt «pull-effekt».

Kjell Ingolf Ropstad sier han er «uenig i den argumentasjonen».

– I Moria er det 20.000 i en leir bygget for 3.000. Å avlaste den er fornuftig. Å bare fraskrive seg å avhjelpe den konkrete situasjonen og argumentere med pull-faktor, er jeg veldig uenig i, sier han.

KrF-lederen understreker at det er «ekstremt viktig å få Hellas til å behandle asylsøknadene» for å sile ut de som ikke vil få opphold. Da unngår en å bruke unødvendig store ressurser på å frakte asylsøkere til Norge bare for å frakte dem ut igjen, mener Ropstad.

LES OGSÅ:

• Regjeringen har vraket alle forslag om bedre beredskap: – Vi kommer nå til å fremme mange av disse på nytt

• AUF og Ap-ordførere ber Støre ta imot barn fra Moria – Lokallag med opprop mot egen partiledelse

• Flyktningbarn-opprop engasjerer: – Vi er en del på KrF-grasrota som har begynt å se oss kraftig lei

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk