Politikk

NOAS: – Uklart om Arbeiderpartiets forslag har betydning for den akutte situasjonen i Moria

Arbeiderpartiet vil ta imot 500 flere flyktninger. NOAS er usikre på hvilken betydning det får for Moria. Fremskrittspartiet mener AP «overgår seg selv i vingling».

Arbeiderpartiets Stortingsgruppe vedtok tirsdag at man vil øke antall kvoteflyktninger fra 3.000 til 3.500. Samtidig vil de at Norge sammen med FN skal vurdere hvem som har størst behov for beskyttelse, og om dette kan inkludere de mest sårbare fra leirene i Hellas og de såkalte «Moria-barna».

– Det er positivt at Arbeiderpartiet vil øke kvoten. Men det er veldig uklart om Arbeiderpartiets forslag har noen betydning for den akutte situasjonen i Moria og andre greske flyktningleirer, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk Organisasjon for asylsøkere (NOAS).

LES OGSÅ: Berit Aalborg: Viktig Moria-signal fra Ap

Tviler på den praktiske gjennomføringen

Arbeiderpartiet har sagt at de er positive til å hente flyktninger fra leirene på Hellas, dersom FN vurderer disse som blant de mest sårbare. Men når AP foreslår 500 ekstra kvoteflyktningene, vil de ikke utelukkende hentes fra disse leirene.

Forslaget kan innebære en lengre og mer komplisert prosess enn ønsket, mener NOAS.

– Det er et akutt behov for å evakuere barn de overfylte leirene. Når AP vil spørre FN om de som befinner seg i Moria og andre greske leirer er i så sårbare situasjoner at de bør prioriteres foran andre, da blir jeg i tvil. Hvordan skal det i praksis la seg gjennomføre? spør Austenå.

Foreslår normal asylprosedyre

For at kravet til kvoteflyktninger skal oppfylles, må dette være personer med klart beskyttelsesbehov. Da må man enten gjøre en asylsaksvurdering her i Norge, eller så må FN gjøre de vurderingene de vanligvis gjør i forbindelse med uttak av kvoteflyktninger, forklarer Austenå.

– Hvis ikke Arbeiderpartiet åpner for at flyktningene kan få saken sin behandlet når de kommer til Norge, er jeg usikker på hvor raskt avklaringen kan skje.

Det optimale, mener Austenå, vil være å gjøre som Luxemburg og Tyskland, som har definert en gruppe som «relokaliserte asylsøkere».

– Da kan man hente dem hit og la dem gå inn i en normal asylprosedyre. Det er helt fint at hovedlinjen er å hente kvoteflyktninger, men jeg synes det er underlig å utelukke å bidra til en humanitær aksjon for å hente barn i en akuttsituasjon, sier Austenå.

Vil behandles i Norge

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani påpeker at FN har bedt Norge om å både hente fra Moria og å hente flere kvoteflyktninger.

– Vårt forslag er derfor at Norge raskt skal gå i dialog med FN for å vurdere hvem vi skal prioritere å hente til Norge og hvordan dette kan inkludere de mest sårbare med beskyttelsesbehov fra Hellas/Moria. Kvoteflyktninger har allerede fått avklart at de er flyktninger, mens mennesker fra Moria har ikke det. De vil da få endelig behandlet asylsøknaden sin i Norge.

Mener Arbeiderpartiet er uansvarlige

Innvandringspolitisk talsperson Jon Helgheim i Fremskrittspartiet anklager Arbeiderpartiet for å ha vendt tilbake til en uansvarlig linje i flyktningpolitikken.

– Nå har Arbeiderpartiet overgått seg selv i vingling. Senest i dag tidlig sa de at de ikke ville hente asylsøkere fra Hellas, og nå åpner de for å hente hele 500, sier Helgheim i en kommentar til NTB.

Ifølge NTB mener Helgheim beslutningen om å hente 500 kvoteflyktninger er en måte å bortforklare at venstresiden i partiet har vunnet fram.

– Det er ikke kvoteflyktninger i Hellas, dermed er det asylsøkere de nå ønsker å hente, sier Helgheim, som hevder at Ap slik åpner for at «asylsøkere med tvilsomt beskyttelsesbehov skal få snike i køen foran reelle krigsflyktninger som ikke har noe valg», sier han.

LES OGSÅ:

---

Moria-barna

  • 40.000 flyktninger og migranter oppholder seg i greske flyktningleirer som er dimensjonert for knappe 6.000.
  • Leirene ligger på øyene Lesvos, Samos, Chios, Leros og Kos.
  • 33 prosent er barn, 6 av 10 barn er yngre enn 12 år.
  • Vel 1 av 7 er barn er enslige mindreårige, for det meste kommer disse fra Afghanistan.
  • Ti EU-land skal nå hente ut 1.600 enslige mindreårige fra leirer i Hellas. Norge er bedt om å bidra.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk