Nyheter

Sykehjemssjef vil forby vikarer: De tar med seg smitte

Sykehjemssjef Vidar Haukeland vil forby bruk av vikarer for å unngå smitte. Kirkens Bymisjon er uenige.

Sykehjemssjef Vidar Haukeland mener noe av problemet til smitten i Oslo er en omfattende bruk av vikarer. Han vil forby bruk av vikarer som jobber på flere institusjoner, rapporterer Dagens Næringsliv (DN).

– I denne situasjonen burde man forby helsepersonell å arbeide på flere institusjoner, det er helsepersonell som drar smitten rundt. De som skal hjelpe deg er de som smitter uten at de er klar over det. Det er et kjempedilemma, sier han.

Så langt har 22 sykehjem i Oslo fått registrert smitte. Smittesporing viser at i de fleste tilfeller har smitten kommet inn via medarbeidere. Ved 9 av sykehjemmene i Oslo er beboere smittet. Ansatte har fått registrert smitte ved 18.

I et intervju med DN på onsdag, mener Haukeland at den omfattende smitten ved sykehjemmene i Oslo kommer av at man ikke har kontroll på helsepersonellet.

– Hvis du ser på tallene over smittede i dag så vil du se at der er flere ansatte i helsevesenet enn pasienter som er smittet. Det er bekymringsfullt, sier Haukeland, som er administrerende direktør for Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg.

Han er sjef for fem av sykehjemmene i Oslo og har over 1300 ansatte og mer enn 500 pasienter.

LES OGSÅ: De møter smitten dag etter dag: – Orker ikke å tenke på at vi risikerer å stå uten smittevernutstyr

Dialog mellom arbeidsgiverne i eldreomsorgen

Kirkens Bymisjon, som driver fire sykehjem med i alt 310 beboere i Oslo, sier de har fullt trykk på å redusere risiko for smitteoverføring inn på sykehjem, og har gjennomført en rekke tiltak.

– Vi har stengt for besøkende, strenge karanteneregler for medarbeidere, dagsentrene er stengt, samt at alle medarbeidere og beboere testes fortløpende ved symptomer på luftveisinfeksjoner, sier generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal til Vårt Land.

Hun understreker at det er enighet blant sykehjemmene i Oslo om i det lengste å unngå at ansatte nå jobber ved flere sykehjem. Her er det dialog mellom arbeidsgivere innenfor eldreomsorgen i Oslo.

– Samtidig er vi helt avhengig av alle som vil og kan bidra til å sikre forsvarlig drift av sykehjemmene. Med strenge karanteneregler for ansatte, er vi helt avhengig av også å ha inn vikarer. Vi kartlegger selvsagt vikarer som kommer inn på en forsvarlig måte.

Bærum har gode rutiner

I Bærum har man nå etterlyst flere vikarer på sykehjemmene. Men det er ingen tegn til at bruken av vikarer på sykehjem utgjør noen smittevernsrisiko, mener Bente Aarøe, som er spesialrådgiver for smittevern i pleie og omsorg i Bærum kommune. Hun understreker at hun kun snakker om Bærum, og ikke kan si noe om tilstanden i Oslo.

– Vi har normalt veldig gode rutiner for smittevern, med jevnlig oppfølging av alle medarbeidere, medregnet vikarer. I denne perioden vi er i nå, er det veldig viktig at alle blir ivaretatt, sier Aarøe til Vårt Land.

I Bærum er det ingen meldinger til at sykehjem har problemer med å følge rutinene, sier Aarøe.

– At rutinene er på plass er én ting, men etterlevelse er det viktigste. Der er vi veldig flinke.

LES OGSÅ:

Verner sykehjemsbeboere – de mest sårbare for smitte

Finland har bygd opp kriselager – Norge har bygd ned

Mens mange religiøse ledere oppfordrer sine trosfeller til å følge myndighetenes retningslinjer, har andre tro på at viruset kan bekjempes med åndelig kraft

Slik blir Vårt Land laget under koronakrisen

---

Sykehjemmene

 • Dette er sykehjemmene som i Oslo har smitte pr. 26, mars kl. 13:
 • Lillohjemmet
 • Hovseterhjemmet
 • Ellingsrudhjemmet
 • Cathinka Guldberg senteret
 • Økernhjemmet
 • Furusethjemmet
 • Stovnerskogen sykehjem
 • Madserudhjemmet
 • Abildsø sykehjem
 • Ryen helsehus
 • Paulus sykehjem
 • Solvan helsehus
 • Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter
 • Uranienborghjemmet
 • Majorstutunet bo- og behandlingssenter
 • Akerselva sykehjem og Romsås sykehjem.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter