Nyheter

NLA-studenter sitter koronafaste i Peru

NLA-studentene Andrea Brendeford (20) og Stine Gulsrud (20) sitter på et hotellrom i Lima og får ikke reise hjem på grunn av koronakrisen. – Vi blir skuffet gang på gang, sier studentene.

Bilde 1 av 3

– Det er en helt grusom situasjon. Det er sikkerheten deres i et fattig land i den spesielle situasjonen som har oppstått vi er redd for, sier Anita Brendeford.

Hun er mor til en av de 14 studentene ved NLA Høgskolen i Bergen som sitter fast i et nedstengt Peru på grunn av koronakrisen. Flere medier har omtalt saken, men ennå er det ingen utvikling for studentene som har prøvd å komme seg hjem siden 13. mars. Peru stengte grensene sine 16. mars.

– Vi sitter innelåst på hotellrommene våre og får ikke gjort så veldig mye enn å se ut av vinduet og spille kort. Dagene går mye i det samme, sier Andrea Brendeford.

«Get your food and go to your room»

Studentene bor på tomannsrom på et hotell i Lima og får i utgangspunktet ikke lov til å forlate rommet på grunn av portforbudet som er innført i landet. Tre ganger om dagen får de gå og hente maten sin. På et skilt over maten står det: «Get your food and go to your rooms». Studentene synes det er tilnærmet uutholdelig å skulle sitte på rommene sine dag ut og dag inn.

– Vi får jo i utgangspunktet ikke lov til å bevege oss ut av rommene våre i det hele tatt, men vi er nødt til å få oss litt frisk luft så vi bryter noen ganger reglene ved å sette oss ut på balkongen. Det hadde jo vært helt krise hvis ikke, sier Stine Gulsrud.

NLA-studentene i interkulturell forståelse var i utgangspunktet i Peru for å gjøre feltarbeid i forbindelse med en femukers studietur. Bare et par dager inn i oppholdet snudde tilværelsen seg på hodet.

– Vi var heldige og kom oss til Lima, men utenom det har det ikke vært mye håp å spore. Vi synes heller ikke Utenriksdepartementet (UD) har vært særlig behjelpelige. Skolen vår hadde for eksempel ikke fått opplysningene om at grensene skulle stenges fordi UD ikke hadde oppdatert nettsidene sine. Vi oppdaget det tilfeldig, sier Brendeford.

200 nordmenn vil hjem fra Peru

Foreldrene til studentene har vært i daglig kontakt med UD, ambassader og skolen siden starten og fått opplyst at det jobbes med saken. Søndag klokken 06.00 norsk tid kom beskjeden fra den peruanske forsvarsministeren om at flyplasser og grenser blir helt stengt. Det krever at Norge gjør en egen avtale med Peru for å få ut de norske statsborgerne. Det gjør Andreas mor enda mer bekymret.

– Vi trenger at norske myndigheter setter inn tiltak for å få dem ut av Peru. Det er politikerne som kan hjelpe her. Akkurat nå har de god nettilgang og vi kan kommunisere jevnlig, men vi vet jo ikke hvordan det vil være om én og to dager. Det er en forferdelig følelse, sier Anita Brendeford som også har vært i kontakt med Statsministerens kontor om saken.

Akkurat nå befinner det seg 250 nordmenn i Peru, 200 av dem vil hjem, opplyser den norske ambassaden i Chile som bistår i saken. Søndag ettermiddag er 312 smittet og fem døde som følge av koronaviruset i Peru, ifølge Johns Hopkins University.

– Situasjonen i Peru er fortsatt vanskelig og berører borgere fra mange land. Utenrikstjenesten er nå i kontakt med andre nordiske og europeiske land for å få en oversikt over mulighetene som kan finnes for å reise ut av Peru, sa Ane Haavardsdatter Lunde, pressekontakt i Utenriksdepartementet til Fædrelandsvennen lørdag kveld.

Søndag ettermiddag sier hun til Vårt Land at hun ikke kan si noe mer om saken.

Studentene: – Hent oss hjem

Andrea Brendeford og Stine Gulsrud forteller at ingen av studentene føler seg syke, men det er veldig ulikt hvordan folk takler den spesielle situasjonen.

– Noen tar det med ro, andre er mer urolige. Det verste så langt er at vi føler at vi får litt håp og så kommer skuffelsen like fort igjen. Det kan virke som vi kan komme oss hjem, men så skjer det ikke likevel. Vi blir konstant skuffet, sier Brendeford.

De to tror likevel det er verst for familien hjemme og kommer med klar beskjed til de norske myndighetene:

– Få dere en avtale med Peru så dere kan lande på peruansk jord og hente oss hjem.

Vårt Land lyktes ikke å komme i kontakt med NLA-rektor Egil Morland søndag ettermiddag.

LES MER OM KORONAVIRUSET:

• Redd Barna: Ta imot flyktninger på tomme hotell

• Straks er alle verdens land smittet: – Katastrofale følger, sier Leger uten grenser

• Misjonsorganisasjoner sender misjonærene hjem som følge av korona

---

Spredningen

  • Koronaviruset sprer seg stadig. Fredag var det registrert over 253.000 smittetilfeller. Det omfatter rundt 10.500 dødsfall, rundt 90.000 friskmeldte fordelt på over 182 land og territorier.
  • I Norge var det fredag registrert 1.742 smittet, og 7 døde.
  • Det er store mørketall, og disse landene var hardest rammet inntil fredag:
  • Kina, unntatt Hongkong og Macau: 81.000 smittetilfeller, hvorav 3.248 døde.
  • Italia: 41.000 smittet, 3.250 døde
  • Iran: 19.700 smittet, 1.433 døde
  • Spania: Nær 20.000 smittet, 1.000 døde
  • Frankrike: 1.100 smittet, 372 døde
  • Tyskland: 16.700 smittet, 44 døde
  • Sør-Korea: 8.650 smittet, 94 døde
  • USA: 14.400 smittet, 217 døde
  • Kilde: Worldometer, FHI, NTB

---

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter