Nyheter

Firkløveret som ligger best an

Presidentvalget 2020: Her er de fire kandidatene som ligger best an foran valget i Iowa mandag kveld. det er ingen garanti for at vinneren går seirende ut av hele nominasjonskampen. Men det hjelper å gjøre det bra her.

LES OGSÅ: Demokratenes vei mot Det hvite hus: i dag går startskuddet for den viktige valgkampen

· Joe Biden (77), senator fra Delaware

Barack Obamas tidligere visepresident i åtte år. Biden er en svært erfaren politiker, og har vært senator siden han ble valgt første gang i 1972. Politisk regnes han som moderat, og den som har størst mulighet til å slå Donald Trump mange ønsker ham nettopp av den grunn. Han er tilhenger av å samarbeide utover partigrensene. Privat har Biden opplevd flere tap. Kona og datteren døde i en bilulykke i 1972. I 2015 døde sønnen Beau av kreft. Et av Bidens viktigste saker er helsetjenester, og han var sentral sto sammen med sjefen om Obamacare (Affordable Care act). Det er personlig, har han sagt, med henvisning til familien.

En annen sønn, Hunter, er sammen med pappa Joe sentral i riksrettsaken: Donald Trump er anklaget for å holde tilbake økonomisk støtte til Ungarn, hvis landet ikke etterforsket Hunter.

I fjor anklaget to kvinner Biden for «upassende oppførsel». Biden svarte at han ikke en eneste gang trodde han hadde oppført seg upassende.

· Pete Buttigieg (38), tidligere ordfører i South Bend i Indiana

Han bel i starten kalt «Mayor Pete» fordi etternavnet er vanskelig å uttale. Blant nordmenn er han kanskje mest kjent for å være god i språk (han kan syv) - han lærte seg faktisk norsk etter å ha lest «Naiv Super» av Erlend Loe. Politisk er han moderat. Han er utdannet ved Harvard, og den yngste av kandidatene. Kampanjen er bygd rundt ideen om et generasjonskifte. Han har sagt han vil være en «bro til en ny epoke i amerikansk politikk».

Buttigieg er den første åpne homofile presidentkandidaten. Han er kanskje den som har snakket mest om hvor viktig troen hans er i livet og i politikken. I april i fjor sa han: Den ene saken jeg skulle ønske alle Mike Pence'er i verden kunne forstå, er: Har du et problem med hvem jeg er, så skal du ikke krangle med meg. Den krangelen er mellom deg og din skaper. Og: «Tro eies ikke av et politisk parti».

Pete Buttigieg er Afghanistan-veteran, han var etteretningsoffiser i 2014.

· Bernie Sanders (78), senator fra Vermont

Lå best an, og ledet klart på meningsmålingene før valget i Iowa. Betegner seg som demokratisk sosialist, og han har aldri medlt seg inn i partiet. Sanders er den mest kjente av alle kandidatene - og den eldste. I 2016 var han Hillary Clintons rivali nominasjonskampen. Nylig sa hun at «ingen liker ham».

Blant hans politiske hjertesaker er gratis undervisning på offentlige universiteter, 15 dollar som minstelønn. Sanders vil innføre en velferdsstat etter skandinavisk modell, og finansiere den med høyere skattlegging av de rikeste amerikanerne. I oktober ble han innlagt på sykehus etter et hjerteinfarkt og måtte ta en pause i valgkampen.

Han blir støttet av den såkalte firerbanden i partiet, med Alexandria Ocasio-Cortez i spissen. Etter 50 år i politikkken, har han opparbeidet seg en lojal fan-skare, som håper han skal vinne og omforme amerikansk politikk.

· Elizabeth Warren (70), senator fra Massachusetts

Tidligere jussprofessor ved Harvard Law School. Tilhører partiets venstreside, og ulikhet mellom amerikanere er hennes kjernesak. Hun lover en stor, strukturell endring i samfunnet dersom hun blir valgt. Blant sakene erkorrpusjon, høyrere skatt for de rike, utvide Medicare og slette enkeltes studielån. Og hun har lansert det hun kaller «den mest omfattende anti-korrupsjonsreform siden Watergate». Hennes varemerke i valgkampen er «selfies», og å ha en plan for alt hun vil gjennomføre. Under utallige folkemøter har hun vært med på over 70.000 selfies med tilhengere - hun blir gjerne i timer etter møtet. Hun ringer grasrotgivere, og poster samtalene på sosiale medier etterpå.

Warren var registrert republikaner til hun kom i 40-årene. Det var da jeg gikk fra å være upolitisk til politisk, har hun sagt.

Donald Trumps støttespillere kaller henne Pochahontas. Elizabeth Warren har beklaget overfor cherokee-folket at hun tok en DNA-test for å bevise delvis urfolksopphav, seks generasjoner tilbake.

Blant de andre kandidatene er: Minnesota-senator Amy Klobuchar (59), milliardær og miljøforkjemper Tom Steyer (62), forretningsmannen Andrew Yang (45), kongressmedlem Tulsi Gabbard (38) og tidligere New York-borgermester Michael Bloomberg (77).

Kilder: CNN, New York Times, NTB,Al Jazeera, Politico

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter