Nyheter

10 nye regler som innføres i starten av 2020

Gir du gaver til veldedige organisasjoner neste år, får du unntak fra flere avgifter enn før. Her er 10 regelendringer som kan bli aktuelle for deg.

Fjerning av 350-kronersgrensen, redusert eiendomsskatt og avvikling av NRK-lisensen er blant de nye skattereglene som trer i kraft i starten av 2020.

Regjeringen innfører som vanlig en rekke nye skatteregler, avgiftsendringer og andre økonomiske endringer over nyttår. Dette er noen av endringene som etter planen skal tre i kraft mellom 1. januar og 31. mars.

1. NRK-lisensen fjernes. For aller første gang siden TV-lisensen ble innført, får du ikke noen faktura i posten fra NRK. Fra nå av vil NRK finansieres over skatteseddelen.

De nye skattesatsene skal differensieres, for å sikre at de som har dårligst råd skal betale minst for tjenestene. Samtidig må nå alle norske borgere begynne å betale for finansieringen av NRK, også de som ikke har TV.

2. Lavere maksimal eiendomsskatt. Kommunene har tidligere kunnet skattlegge bolig- og fritidseiendom med opptil 7 promille. Den grensen senkes nå til 5 promille.

Kommuner som slås sammen 1. januar, og som har ulikt nivå på eiendomsskatten, kan også øke eiendomsskatten med 1 promille i året på bolig- og fritidseiendom, og 2 promille i året på næringseiendom. Dette blir lov i en overgangsperiode på tre år.

Kommunene kan også sette ned eiendomsskatten, for at skattenivået i kommunen skal bli likt.

3. 350-kronersgrensen fjernes. Tidligere har man fått fritak fra å betale avgifter som toll og merverdiavgift når man handlet varer fra utlandet til en verdi under 350 kroner. Det fritaket fjernes.

Målet er å gi norske butikker bedre konkurranseevne mot internasjonale nettbutikker, ifølge regjeringen.

4. Avgiftsunntak. Det skal innføres fritak for flere avgifter, blant annet sukkeravgiften, for produkter som gis bort fra produsent eller importør til veldedige organisasjoner. Leverandøren trenger ikke å betale sukkeravgift, emballasjeavgift eller avgiften for alkoholfrie drikkevarer.

5. Fjerner skatt på underholdsbidrag. Underholdsbidrag til en tidligere ektefelle slutter nå å være skattepliktig. Tidligere har både lovpålagte og private avtaler om at en person skal betale penger til for eksempel en tidligere ektefelle vært skattepliktig, og gitt rett til fradrag på skatten.

6. Foreldreansvar. Hvis mor og far ikke er gift eller har bodd sammen, har mor frem til nå automatisk fått foreldreansvaret. Det endres nå. Barnelovens utgangspunkt vil etter endringene være felles foreldreansvar for alle. Mødre kan etter de nye reglene melde fra til Folkeregisteret innen ett år dersom de ønsker foreldreansvaret alene. Dersom faren likevel ønsker foreldreansvaret, kan han bringe saken inn for retten, som skal fatte en avgjørelse ut fra en vurdering av barnets beste.

7. Tannregulering. Ett av konfliktpunktene da regjeringen la fram statsbudsjettet i høst, var kutt i støtte til tannregulering. Disse endringene trer i kraft fra 1. januar, men gjelder ikke personer som begynte behandling før denne datoen.

8. Pass blir dyrere. Passgebyret endres fra 450 til 570 kroner for voksne, og fra 270 til 342 kroner for barn under 16 år. Passgebyrene har stått uendret siden 2008.

9. Skytevåpen. Det blir også dyrere å ha skytevåpen. Nytt gebyr blir 1495 kroner for skytevåpen (unntatt luft- og fjærvåpen), når søkeren ikke har gyldig våpenkort eller bare har våpenkort for luft- og fjærvåpen, deretter 748 kroner per søknad.

10. Dobbelt statsborgerskap. Fra onsdag er det også mulig for nordmenn og bli statsborgere i et annet land uten å miste sitt norske statsborgerskap. Såkalt dobbelt statsborgerskap har ikke vært tillatt i en del år. Nå er det ikke nødvendig at utenlandske statsborgere sier fra seg sitt opprinnelige statsborgerskap for å bli norske.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter