Nyheter

Knutby-pastor Helge Fossmo blir etter planen løslatt i 2021

Drapsdømte Helge Fossmo, kjent som Knutby-pastoren, kan prøveløslates i 2021. Livstidsdommen mot ham ble onsdag omgjort til 26 års fengsel.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Det skriver svenske Expressen.

Fossmo, som har norske foreldre, ble i 2004 dømt til fengsel på livstid for medvirkning til drap på sin kone Alexandra, samt for medvirkning til drapsforsøk i to tilfeller.

Retten mener han manipulerte parets tidligere barnevakt Sara Svensson til å drepe kona. Svensson ble dømt til tvungent psykisk helsevern for drap og drapsforsøk.

I september ble det kjent at svensk påtalemyndighet hadde gått med på en tidsbestemt straff for Fossmo. Han ba da om en fengselsstraff på 25 år, mens aktor ba om 28 år. Tingretten falt onsdag ned på 26 år.

Påtalemyndigheten viste til en utredning fra Rättsmedicinalverket der det heter at det nå er «mindre trolig at han kommer til å begå kriminalitet av alvorlig art» dersom han slippes fri, ifølge Aftonbladet.

Derimot finnes det fortsatt en risiko for at den tidligere pastoren kan «manipulere og bedra sine omgivelser for å tilrane seg fordeler», het det videre.

Fakta om Knutby-saken

• 10. januar 2004 ble Alexandra Fossmo (23) funnet drept i sitt hjem i Knutby, 4 mil øst for Uppsala. Kort før var Daniel Linde (23) blitt funnet skutt og alvorlig såret i nabohuset.

• Alexandra Fossmo var gift med pastor Helge Fossmo i Knutby Filadelfiamenighet, der alle involverte i saken var medlemmer.

• Dagen etter ble Sara Svensson (27) pågrepet og siktet for drapet og drapsforsøket. Hun var tidligere barnepike hos familien Fossmo, men måtte forlate menigheten etter å ha overfalt Alexandra Fossmo i november 2003. Svensson erkjente drapet og drapsforsøket.

• 28. januar ble norskættede Helge Fossmo (33) pågrepet og siktet for drap og drapsforsøk.

• Kona til Linde, Åsa Waldau, omtalt som «Kristi brud», var også en tid siktet i saken, men siktelsen mot henne ble frafalt og hun ble tilkjent erstatning.

• 30. juli 2004 ble Fossmo dømt til livstid i fengsel for medvirkning til drap og drapsforsøk. Svensson ble dømt til tvungent psykisk helsevern. Fossmo ble frifunnet for tiltalen om drap på sin første kone Helene, som ble funnet død i badekaret i parets hjem i 1999.

• Først i 2006 tilsto Fossmo at han hadde vært innblandet i voldshandlingene.

• 14. desember 2011 ble Svensson sluppet fri etter at en domstol fant at hun ikke lenger trengte tvangsbehandling.

• I september 2019 gikk svensk påtalemyndighet med på å omgjøre Fossmos livstidsdom til en tidsbestemt straff. Fossmo ba om at denne ble satt til 25 år, mens aktor ba om 28 år.

• 4. desember 2019 besluttet Örebro tingrett at Fossmos livstidsdom kan omgjøres til 26 års fengsel. Det innebærer at han kan løslates på prøve i april 2021.

LES OGSÅ:

Svenske påtalemyndighet tar ut tiltalte mot «Kristi brud» fra Knutby-menigheten

Drapet i pinseforsamlinga i Knutby blir krimroman og TV-krim

Skriver roman om Knutby-drapet: – De skaper en parallellverden som blir viktigere enn virkeligheten

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter