De tre tilhørte frikirkeforsamlingen utenfor Uppsala, som nå er nedlagt. Onsdag blir de tiltalt for flere tilfeller av mishandling, samt seksuell utnyttelse av en person i et tillitsforhold.

Menigheten sto for 15 år siden i sentrum for en av Sveriges mest omtalte kriminalsaker. Waldau, som ble kalt «Kristi brud» av den drapsdømte pastoren Helge Fossmo, var en av frontfigurene i Knutby-menigheten.

Hun tiltales for flere tilfeller av mishandling, men ikke seksuell utnytting, opplyser påtaleansvarlig Liselott Herschend til Expressen.

LES OGSÅ: Knutby-barna forteller om livet i menigheten og livet med «Kristi brud»

– Nærmest sektlignende

Aktor Tomas Eriksson mener det i en krets i menigheten kan ha vært et hierarki.

– Hierarkiet skal ha blitt opprettholdt ved å utøve mishandling og andre gjerninger, som nå etterforskes. Nærmest sektlignende forhold kan ha funnet sted, skrev han til tingretten i Uppsala i fjor.

Det er mistanke om at personer innen kirken kan ha utført handlingene, samt fått andre til å utføre dem, gjennom flere år fram til 2017, skrev Eriksson:

– Innen kretsen kan vold ha blitt normalisert på en måte som ellers ofte bare forekommer i nære relasjoner, skrev aktoren.

Åtte fornærmede

Til sammen åtte personer er fornærmet i saken.

– Jeg har ikke sett noen tiltale og vil se den før jeg uttaler meg, sier advokat Bengt-Göran Hugoson, som representerer en av de tre som tiltales, til TT.

Knutby-menigheten ble kjent da Fossmos kone Alexandra Fossmo ble funnet drept 10. januar 2004.

LES OGSÅ: Avslører vold og overgrep i Knutby