Nyheter

Denne siden skal gi flere kirkeansatte

Ikke-vigslede ansatte føler seg oversett på den nye nettsiden, jobbikirken.no

Tirsdag 26. november lanserte Den norske kirke (Dnk) en ny nettside for rekruttering til kirkelige stillinger: jobbikirken.no.

Lanseringen fant sted på Rekrutteringskonferansen til Dnk på Sentralen i Oslo.

– Kirkelig rekruttering trenger et stort løft. Et av tiltakene i rekrutteringsprosjektet har vært å samarbeide med blant andre studiesteder og fagforeninger om å utvikle en felles kommunikasjonsplattform for rekruttering til kirkelig tjeneste, til bruk for hele kirken, sier Aleksander Garmann Gullaksen.

Han er prosjektleder for Dnks rekrutteringsprosjekt.

Gullaksen forteller at hovedmålgruppen for jobbikirken.no er unge som skal søke utdanning, men også voksne som kan tenke seg å jobbe i kirken.

– Ved at flere aktører bruker jobbikirken.no og tilhørende rekrutteringsmateriell oppnår vi bred og gjentatt eksponering av budskapet: jobb i kirken!

Kritiske

Men begeistringen lot vente på seg på Den norske kirkes Facebookside.

Mange reagerte på at siden først og fremst syntes å fokusere på de vigslede stillingene, som prest, diakon, kantor og kateket. Andre stillinger i kirken var plassert under «andre stillinger i kirken».

I kommentarfeltet på Facebook var det mange som uttrykte sin misnøye med disse beskrivelsene.

«Med så internt språk, og med tanke på at det er mellom to og tre ganger så mange som jobber i kirken som ikke er vigslet som de som er vigslet, oppleves dette veldig spesielt», skrev en bruker.

En tredje mente at initiativet til nettsiden er bra, men at trosopplærere og menighetspedagoger også burde nevnes:

«Det er veldig mange av oss som jobber med undervisning i kjerka uten å være kateketer. Mange, mange flere enn diakonene. Yrket vårt fortjener mer enn å være med i en sekk for «røkla», synes jeg. Det samme gjelder for så vidt for kirkegårdsarbeiderne og andre på drift».

Burde forutsett reaksjon

Tormod Lystrup er leder for Kirkeansatte i Delta, som organiserer mange av de ikke-vigslede ansatte i Den norske kirke. Han skulle ønske disse yrkesgruppene var tydeligere representert på nettstedet.

– Både kirketjenere, trosopplærere og daglige ledere på et menighetskontor viktige for en menighet. Delta savner en tydeliggjøring av betydningen disse gruppene. Det burde fremheves på nettstedet hvor viktige de ulike gruppene er og at de fyller forskjellige funksjoner.

Han mener Dnk burde ha forutsett reaksjonen nettstedet har fått på sosiale medier.

– Når man har noenlunde fartstid i kirken, gjør man bare ikke sånt. Men det skyldes nok en tradisjonstenkning når man først og fremst fokuserer på de kirkelige stillingene.

– Men behovet for større rekruttering gjelder vel kanskje først og fremst de vigslede stillingene?

– Ja, det stemmer. Og jeg har stor forståelse for at ting blir litt til underveis. På sikt vil nok dette bli veldig bra.

Mandat

Aleksander Garmann Gullaksen synes det er positivt at kirkens ansatte engasjerer seg og kommer med tilbakemeldinger på sidene.

Han forklarer at rekrutteringsprosjektets oppdrag fra Kirkerådet er å rekruttere til de fire kirkefagstillingene, og at flere skal ta kirkefaglig utdannelse. Derfor er siden er delt opp etter kirkefagene: teologi, kirkemusikk, diakoni og kirkelig undervisning.

– Blant dem som jobber med kirkelig undervisning er menighetspedagogene. Også her trenger kirka trenger mange og gode medarbeidere, og vi skjerper nå fokuset på denne gruppa på nettsidene. Dessuten skal nettsiden skal være dynamisk, og vi jobber derfor kontinuerlig med å utvide siden med gode fortellinger fra ansatte i flere typer stillinger i kirka, sier han.

Leder i Presteforeningen, Martin Enstad, er positivt innstilt til initiativet jobbikirken.no.

– Siden som er lansert er en god start, som kobler informasjon om yrkene prest, kateket, diakon og kantor og utdannelsen som kan gi deg disse jobbene. På sikt bør man vurdere om siden ikke også skal være stedet der alle stillingene lyses ut, skriver han til Vårt Land i en SMS.

LES MER OM DEN NORSKE KIRKE

---

Prestemangel i Dnk

  • Vårt Land skrev i 2016 om at 400 prester vil pensjonere seg de neste ti årene.
  • I fjor høst meldte KA om at 1 av 10 kirker sjeldent blir brukt mer enn én gang i måneden. En av årsakene var prestemangel, særlig i Nord-Norge.
  • Ulike tiltak har blitt iverksatt for å øke rekrutteringen til Den norske kirke. Blant annet satt Kirkerådet i fjor av en million kroner til tiltak som kan gi økt rekruttering til stillinger i kirken.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter