Nyheter

Sør-Afrika har et voldsproblem

Drapsratene er blant verdens høyeste. Det samme gjelder voldtektsnivået. Nå anklages dessuten sørafrikanske politikere for å anspore «afrorasisme», der afrikanske migranter angripes.

1 av 2

Nylig erklærte myndighetene i Sør-Afrika
 kjønnsbasert vold som en nasjonal krise. Hver tredje time blir en kvinne drept i landet, fem ganger over det globale snittet, mange av dem først voldtatt og mishandlet.

Hver åttende time dreper en sørafrikansk mann sin kvinnelige partner, og i fjor ble det hver dag ­anmeldt rundt 100 voldtekter.

Ramaphosa: Livstid er livstid

Omfanget har ført til demonstrasjoner og rop om at «nok er nok». Regjeringen har svart med handlingsplan mot kjønnsbasert vold, som blant annet skal gjøre det lettere å følge opp anmeldelser og få overgripere dømt.

– De som er funnet skyldige i slike forbrytelser, bør ikke være berettiget til løslatelse på prøve. Og hvis de dømmes til livstidsdom, så må dette innebære hele livet i fengsel, sier president Cyril Ramaphosa.

I Sør-Afrika­ pågår nå en sjelegransking av hvorfor voldsnivået er så høyt. Kvinnedrapene og voldtektene er særlig følsomme. Samtidig er drapsraten for menn sju ganger høyere enn for kvinner, også disse i all hovedsak begått av menn.

LES MER: Afrikas fredspris-tiår

Kvinnelige teologer advarer

En gruppe kvinnelige teologer og pastorer er blant dem som reagerer mot volden: «Vi ber trossamfunn og samfunnet for øvrig om ikke lenger å tie om vold mot kvinner og barn, og slutte med å bringe til taushet de stemmene som sier fra».

De kvinnelige teologene påpeker at kirkene også er del av problemet i det patriarkalske samfunnet, fordi «Gud er representert av mannlig lederskap i kirken».

Fattigdom og høy ledighet

Bakgrunnen for høye voldstall er sammensatt. Dårlig utdanningsnivå med mye fattigdom og en arbeidsløshet på nær 30 prosent, er del av bildet.

Vold er dessuten alminneliggjort gjennom utstrakt aksept for å slå sine egne barn. Men også her har myndighetene tatt grep. I 2017 innførte sørafrikanske høyesterett forbud mot at foreldre kan ty til fysisk avstraffelse som pisking og slag av egne barn, stadfestet på nytt av høyesterett sist måned.

Dette er igjen møtt med protester, til og med religiøst begrunnet. Organisasjonen Freedom of Religion South Africa hevder at kjennelsen fratar foreldrene deres rettigheter «til å oppdra barna i samsvar med sin egen moralske overbevisning og tro». Redd Barna avfeier dette, og ­påpeker at barn som blir mishandlet har økt tendens til selv å bli voldelige.

LES MER: Vil handle seg ut av fattigdom

Angrep migranter, ti drept

Debatten tok en ny omdreining sist måned, da minst ti mennesker ble drept i opptøyer og voldshandlinger rettet mot innvandrere. «Utlendinger må dra tilbake dit de kom fra», lød sinte rop fra mobb som raste gjennom nabolag i Johannesburg, rettet mot innvandret arbeidskraft og butikker eid av utlendinger.

Herjingene og drapene stemples som xenofobiske, fremmedfiendtlige, men kalles av noen afrorasisme. Det store flertall av rundt 3,6 millioner migranter er nemlig svarte afrikanere, fra land som Zimbabwe, Mosambik, Lesotho og Malawi.

Problemet forsterkes av sosial dumping der disse utnyttes i underbetalte jobber, blant annet i transportnæringen.

Flere angrep tidligere

Også i 2015, 2017 og 2018 ble lignende voldshandlinger rettet mot utlendinger, med mellom 40 og 70 drepte.

Det betenkelige er at flere politikere direkte og indirekte ansporer fremmedfiendtligheten, 25 år etter at Sør-Afrika gikk til sitt første frie valg etter apartheidstyret. Selv president Ramaphosa sa på et valgkampmøte i mars at «alle bare kommer til våre townshiper og bygder, der de starter virksomhet uten å ha tillatelse. Det skal vi få slutt på».

Etter drapene og herjingene i september poengterte imidlertid presidenten at det «ikke finnes noen unnskyldning for angrepene mot utlendingers hjem og forretninger».

Statsråd: Migranter fyller sykehusene

Uansett fikk tidligere helseminister Aaron Motsoaledi fortsette som statsråd på en annen post etter valget i mai. Det til tross for at han sist november ba myndighetene revurdere innvandringspolitikken, fordi sykehusene angivelig var «overfylt» av migranter som bidrar til svekket infeksjonskontroll.

Oppsikt vakte det også da ordføreren i Johannesburg, Herman Mashaba i Democratic Alliance, i august støttet et politiraid mot utenlandskeide butikker, der 600 migranter måtte stille i forhørsretten gruppert etter nasjonalitet.

Preget av sexisme og vanstyre

Under et skyhøyt voldsnivå og ulmende fremmedhat, preges Sør-Afrika av en vedvarende og økende ulikhet, der mye av den økonomiske motoren forsatt drives av ­hvite, og der regjeringspartiet ANC har vært martret av anklager om alt fra sexisme til korrupsjon og vanstyre.

Personifiseringen av mye av dette er landets foregående president, den korrupsjonstiltalte og polygame Jacob Zuma. ­Fredag tapte han i ankedomstolen da han krevde at saken skulle ­legges død fordi den angivelig er politisk motivert.

Det gir håp om at det i Sør-Afrika finnes en økende vilje til å ta oppgjør med en manns­dominert ukultur som på en ­rekke områder har fått blomstre altfor fritt, helt opp til det politiske lederskapet.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter