Nyheter

«Stiller spørsmål» ved Holocaust i romfolkmagasin

Gatemagasinet Folk Er Folk, som selges av romfolk i Oslo, stiller spørsmål ved Holocaust i sitt nyeste nummer. – Grotesk, sier konspirasjonsteoriekspert.

«Vi minner om at mens dødstallene i Auschwitz i det stille er blitt kraftig nedjustert, og at jakten på styringsdokumentene for holocaust er avlyst, så blir historikerne som har drevet fram slike faktabaserte justeringer av det historiske narrativet utsatt for straffeforfølgelse i de fleste europeiske land.»

LES OGSÅ: Vil gi tiggere noe å selge

Dette skriver Bjønnulv Evenrud, som står bak magasinet Folk Er Folk, i siste utgaves lederartikkel. Teksten handler etter eget utsagn om ytringsfrihet. I en fotnote refererer han flere påstander til Robert Faurisson, en britisk akademiker som er best kjent for holocaustfornektelse.

– Tull!

– Når han sier at tallene på drepte under Holocaust er nedjustert på grunn av forskning, er man godt over i holocaustrevisjonisme, som er en fin måte å si holocaustfornektelse, sier John Færseth, konspirasjonsekspert.

Han legger til:

– Det er bare tull å si at tallene på drepte justeres ned. Tvert imot har de blitt justert opp i takt med nyere forskning på massakrene som fant sted i Russland, Ukraina og Hviterussland under den tyske okkupasjonen.

Utnyttelse

Gatemagasinet Folk Er folk har eksistert siden 2012, og selges av romfolk i Oslo. Det ble startet av organisasjonen med samme navn, og skal fungere som et alternativ til tigging, etter modell fra magasiner som =Oslo. Færseth mener Evenrud utnytter en svak gruppe når han bruker magasinet til dette materialet.

LES OGSÅ: Oslo-politiet anklages for å diskriminere romfolk

– Han sender fattige mennesker, som er lite norskkyndige, ut for å selge dette materialet. Det minner meg om det såkalte Bumfight-fenomenet i USA, sier Færseth.

Bumfight, eller uteliggerkamp på norsk, var en serie videoer der hjemløse menn i USA ble betalt for å slåss og gjøre andre stunt som ble tatt opp for underholdningens skyld.

Grotesk

Færseth bemerker at romfolk også var ofre for nazistenes utryddelser. Opp mot en halv million romfolk ble drept av nazistene under 2. verdenskrig.

– Det er ganske grotesk at Evenrud sender ut romfolk for å selge dette materialet, sier han.

I den seneste utgaven av magasinet slipper Evenrud også til en rekke kontroversielle skribenter og organisasjoner. Blant annet gir han spalteplass til flere organisasjoner som er blitt nektet adgang til Arendalsuka, deriblant Hans Lysglimt Johansen og hans parti Alliansen. Lysglimt har flere ganger uttalt at han fornekter Holocaust.

Ytringsfrihet

I sin begrunnelse for å slippe dem til i magasinet skriver Bjønnulv Evenrud at «Hver av de fire organisasjonene som i år er nektet på Arendalsuka har fått tilbud om 3000 tegn med mellomrom i Folk Er Folk. Ikke fordi vi er enige i hva organisasjonene står for, men fordi vi tar stilling mot de stadig mer hyppige og omfattende sensurtiltakene i samfunnet vårt.»

LES OGSÅ: Paven berromfolk om unnskyldning

Den begrunnelsen er ikke Færseth enig i.

– Disse menneskene skal ha ytringsfrihet, men når du slipper til et slikt knippe med folk, og lager blad med rasister og antisemitter, kommer du til et punkt der du ikke bare kan gjemme deg bak ordet ytringsfrihet, sier Færseth.

Han mener valget av skribenter må settes i sammenheng med budskapet i lederen.

Ytre venstre

I tillegg til leserinnleggene fra de politiske organisasjonene, inneholder magasinet flere artikler om romfolkets situasjon rundt om i Europa, oppskrifter, og artikler fra skribentene Kari Jaquesson og Pål Steigan.

Bjønnulv Evenrud har ikke besvart Vårt Lands gjentatte henvendelser.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter