Nyheter

Jubel i Sudan etter avtale mellom protestbevegelsen og juntaen

Jublende sudanere feirer i gatene etter at Sudans militærjunta og landets protestbevegelse ble enige om et roterende lederskap fram til det holdes valg.

«Martyrenes blod har ikke blitt spilt forgjeves», ropte den jublende folkemengden i gatene i hovedstaden Khartoum fredag etter at protestlederne og den styrende militærjuntaen tidlig på natten ble enige om å styre landet sammen fram til det blir holdt valg.

– I dag kan vi slå fast at revolusjonen vår har lagt ut på den riktige veien for å oppnå våre mål. Jeg tror vi vil være i stand til å endre den fæle situasjonen for vårt folk, sa Karthoum-innbyggeren Somaiya Hassan, mens folk viftet med flagg og viste seierstegn rundt henne.

Fjernsynsstasjonen Al-Sudan, som kontrolleres av hæren, spilte nasjonalsangen og sendte repriseinnslag fra pressekonferansen der enigheten var blitt kunngjort. «Gratulasjoner til det sudanske folk», sto det i undertekster på skjermene. Under gatefeiringen fredag formiddag var det ingen synlige tegn på sikkerhetsstyrkenes tilstedeværelse.

Feirende sudanere kjørte i kolonne gjennom gatene, tutet med hornene og ropte «sivilt styre, sivilt styre».

– Nå kan vi gratulere hverandre. Vi har kommet oss gjennom en vanskelig fase. Ofte følte vi at revolusjonen vår var blitt kapret, men i dag kan vi feire vår seier, sa Mohamed Hussein, som hadde tatt med seg sine barn i bilen for å se på festlighetene.

LES MER: Jubel etter Bashirs fall

Delt lederskap

To dager med vanskelige samtaler, med bistand fra meklere fra Etiopia og Den afrikanske union (AU), endte natt til fredag med et rammeverk som går ut på å opprette et midlertidig regjeringsorgan som skal ha roterende lederskap. Det er et kompromiss som tar hensyn både til protestbevegelsen og militærjuntaen.

Rådet skal bestå av fem sivile representanter og fem militære medlemmer. En ellevte plass går til et sivilt medlem som begge parter skal velge. Overgangsrådet skal ledes av en general de første 21 månedene. Deretter overtar en sivil representant lederskapet de neste 18 månedene. Når disse tre årene og tre månedene er over, skal det holdes nyvalg.

– Partene er også enige om en detaljert, åpen, nasjonal og uavhengig etterforskning av de beklagelige voldshendelsene i landet de siste ukene, sier mekler Mohamed El Hacen Lebatt i AU.

LES MER: Kamelhandler, krigsherre og kommende despot?

Voldelige måneder

Konflikten startet 18. desember da folk gikk ut i gatene i protest mot at myndighetene tredoblet prisen på brød. I ukene som fulgte ble det holdt flere demonstrasjoner, og sikkerhetsstyrkene ble satt inn. Demonstranter ble skutt, mens andre ble pågrepet.

Sudans mangeårige president Omar al-Bashir innførte unntakstilstand i februar og oppløste regjeringen. Han utpekte ny regjering og lovet å løse den økonomiske krisen, men demonstrantene fortsatte sine protester. Demonstrantene ba hæren om å gripe inn.

I april satte tusenvis av demonstranter seg ned utenfor hærens hovedkvarter. 11. april tok hæren makten i et kupp, og al-Bashir ble pågrepet og avsatt.

Men landet havnet i en ny krise da militærjuntaen ikke ville la sivile slippe til ved makten. Situasjonen toppet seg 3. juni da mer enn 100 personer ifølge protestbevegelsen ble drept i sammenstøt.

– Vi håper at opprettelsen av overgangsrådet vil markere starten på en ny epoke. Vi håper det vil være en epoke der vi kan stilne lyden fra pistoler og stenge fengsler for godt, der folk er blitt vilkårlig satt i arrest, sa leder for protestbevegelsen, Omer El-Digair, på en felles pressekonferanse med hæren og meklere fredag.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter