Nyheter

Fylkesnes valgt til nestleder i SV

Det var Torgeir Knag Fylkesnes som gikk av med seieren i nestlederstriden i SV. Det ble en jevn votering lørdag ettermiddag, med 100 mot 108 stemmer.

Bilde 1 av 2

Torgeir Knag Fylkesnes ble av flertallet i valgkomiteen innstilt som nestleder i partiet, med fire mot tre stemmer. Mindretallet i komiteen ønsket Kaski. Dermed var det fortsatt jevnt fram til voteringen lørdag. Der endte Fylkesnes med å vinne – han fikk 108 stemmer, mot Kaskis 100. Én person stemte blankt.

Vårt Land har tidligere omtalt striden mellom de to. Den forberedende valgkomiteen var delt på midten før møtet, mens komiteen på møtet altså landet på et knappest mulig flertall til Fylkesnes.

Pekte ut retning i talenes

Torgeir Knag Fylkesnes snakket i sin egen valgtale om sitt politiske prosjekt, som etter hans utsagn dreier seg om tre ting: å forene kampen for rettferdighet og miljø, å ta nye steg som parti – det vil si gå sterkere inn på felter som næring og distriktspolitikk – og til slutt pekte han på hva SV har fått til i nord. De har lidenskapelig gått inn i kyst- og fiskeripolitikken og smelt til, sa han i talen.

– Vi er mange som står bak det prosjektet, det har bygd seg opp en kraft nedenfra. Krafta som ligger i folket er den som må være SVs utgangspunktet for makt. Sånn skal vi vinne klima- og forskjellskampen, ta havet tilbake og jorda i bruk. For folket, sa han.

Kari Elisabeth Kaski fokuserte i sin tale på krisene som preger tida vi lever i: klimakrise, ulikhetskrise og en polariseringskrise der krefter som vil så splid vokser. Men gryende folkebevegelser gir håp, sa Kaski, og pekte på ungdommene som streiker mot klima og krever handling nå – ikke i morgen. Hun gikk også hardt ut mot det hun kalte regjeringas fremmedfiendtlige politikk og at de pekte på innvandring som årsak til ulikhet. Til slutt pekte hun også på organisasjonsbygging og at partiet vokser.

– Når makt fordeles på færre hender finnes det politiske løsninger. Vi kan bygge velferdssystem for alle, mer organisert arbeidsliv og et rettferdig skattesystem. Våre svar er for alle. God fordelingspolitikk fungerer for alle. God miljøpolitikk skaper bedre samfunn for alle, i hele landet. Vi lever i en urolig tid, men det gir meg håp å se mobiliseringa og engasjementet i SV. Folk vil være med, stå på stand, kjempe for politikken vår. Aldri har vi vært så mange som vi er nå. Vi ser starten på en ny mobilisering for fellesskap og solidaritet. Jobben vår er å gi den mobiliseringa retning, sa hun.

Fisk mot klima

I motsetning til tidligere tiders kampvoteringer i partiet har det denne gangen ikke dreid seg om noen fløykamp, skal vi tro erfarne partifolk, men om stil og prioriteringer. Støttespillerne til Fylkesnes løftet fram hans nærings- og distriktsprofil. Kaski-fløyen har pekt på at klima og ulikhet er sentralt for henne.

Flere har også nevnt visse forskjeller i strategi. Fylkesnes har et mål om å gjøre SV til et bredt parti og er ikke så opptatt av regjeringsmakt. Kaski vil derimot rendyrke SVs rødgrønne profil og satse på regjering i 2021. Det pekes ut to mulige veier for SV - styrking av basen i byene eller å gjenreise SV i distriktene.

Kaski er valgt inn på Stortinget fra Oslo og har bakgrunn fra miljøbevegelsen. Mange i partiet har sett henne som en kandidat som ikke appellerer til folk utenfor urbane strøk i samme grad som Fylkesnes. Han sitter på Stortinget for Troms og har markert seg spesielt på felter som fiskeripolitikk og forsvar- og beredskapspolitikk.

På landsmøtet har de to blant annet vært uenige om kraftutveksling med utlandet – Fylkesnes mener norsk strøm primært bør brukes på norsk fastlandsenergi, mens Kaski mener Norge også kan være et grønt batteri for Europa i overgangen fra fossil til fornybar energi.

Støttetalere

Det ble under valget holdt støttetaler til fordel for begge kandidatene. Oddny Irene Miljeteig, Freddy Øvstegård og Inger Brokka de Ruiter holdt støttetaler for Fylkesnes. Karin Andersen, Mona Berger og Omar Samy Gamal holdt støttetalene for Kaski.

Sistnevnte fokuserte på Kaskis arbeid for og opp mot minoritetsungdom i Oslo. Han og flere andre pekte på hennes egenskaper som en varm og inkluderende organisasjonsbygger.

Fylkesnes´støttetalere snakket om hans visjoner om et folkeparti, hans engasjement for å gjøre SV til en folkebevegelse bygget på grasrotengasjement.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter