Nyheter

Den viktige talen til folket

Tirsdag holder Donald Trump presidentens tale om rikets tilstand. – Hør nøye etter, sier han.

Når Donald Trump holder sin andre State of the Union-tale» tirsdag 5. februar, står Demokratenes nye flertallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, i bakgrunnen og hører på. Talen ble i år utsatt på grunn av historiens lengste nedstengning av det amerikanske statsapparatet.

I fjorårets mellomvalg mistet republikanerne 40 plasser i Representantenes hus. Derfor er spekulasjonene mange om hva han kommer til å si. Presidenten har kommet med hint om at han vil erklære unntakstilstand, og dermed kunne bygge mur mot Mexico uten Kongressens støtte.

Hør nøye etter

– Jeg sier bare, hør nøye etter under talen. Jeg tror dere vil synes den er veldig interessant, sa presidenten før helgen.

Dersom han faktisk planlegger unntakstilstand, vil talen i dag være den beste anledningen til å lansere både politiske og juridiske argumenter, mener Hilmar Mjelde, ostdoktor ved Universitetet i Bergen.

– Det vil bli en kamp i folkeopinionen, men også i rettsvesenet dersom han faktisk går så langt som å erklære unntakstilstand, sier han.

USA-eksperten synes Trump burde ta opp infrastruktur i talen.

– Det er den ene valgkampsaken fra 2016 hvor der er en viss mulighet for samarbeid med demokratene.

To taler

Han trekker fram Franklin D. Roosevelts tale i 1941 og Lyndon B Johnson i 1964 som to av de viktigste. Roosevelt la fram det som senere ble kjent som «de fire friheter» som alle mennesker i verden har krav på: Ytringsfrihet, religionsfrihet, frihet fra fattigdom og frihet fra frykt.

Johnson erklærte i sin tale i 1964 krig mot fattigdom. Fattigdomsraten i USA var svært høy på den tida. 40 millioner mennesker levde på 3.000 dollar i året.

– Talene var med å forme tenkemåter som fortsatt preger amerikansk ideologi og politikk, sier Hilmar Mjelde.

Fellesskap

Lite av taleskrivernes ord er lekket før Donald Trump tirsdag kveld entrer talerstolen i kongressbygningen. Men ifølge presidentens rådgivere vil temaet være «fellesskap», skriver NTB. I et tidlig utkast som ble lest av flere medier, var det lagt opp til en forsonende tone:

– Sammen kan vi få slutt på årevis med politisk vranglås, bygge broer over gamle splittelser og lege gamle sår, het det.

Men søndag tvitret Trump at «med karavaner marsjerende mot Mexico og mot vårt land, så må republikanerne være forberedt på å gjøre det som kreves for å sikre sterk grensekontroll. Demokratene gjør ingenting (...).»

Denne twittermeldingen knuste spin om fellesskap fra Det hvite hus, skriver CNN.

LES OGSÅ: Vil ikke snakke om politikk, blir bare krangel

Rapport

USAs første president, George Washington, holdt den naturlig nok den første State of the Union i 1790. Noen taler er mer minneverdige enn andre – av ulike årsaker. I talen fra 1974, tok Richard Nixon opp «den såkalte Watergate-affæren» mot slutten av talen.

– Ett år med Watergate er nok, sa han.

Bare syv måneder etter tvang skandalen ham til å gå av.

I 2002 brukte George W. Bush talen til å definere det han kalte «ondskapens akse»: Iran, Irak og Nord-Korea.

– De væpner seg for å true verdensfreden. Ved å søke masseødeleggelsesvåpen utgjør disse regimene en alvorlig og voksende fare, sa Bush.

Talen og uttrykket regnes som det politiske grunnarbeidet for angrepet på Irak, og for å fjerne president Saddam Hussein.

Gullfeber

Noen taler får helt andre konsekvenser. I 1848 holdt president James Polk sin fjerde State of the union-tale, og det ble startskuddet for en massiv migrasjon til USAs vestkyst. På ti år vokste befolkningen i California fra 80.000 til 300.000. Presidenten sa nemlig i talen at ryktene om store gullfunn i delstaten var sanne. Dermed var gullfeberen i gang.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter