Nyheter

Asia Bibi forblir frikjent

Pakistans høyesterett har avgjort at anken mot Asia Bibi er avvist. Dermed er hun frikjent.

– Jeg er veldig takknemlig overfor alle, nå som det er bekreftet at jeg er fri etter ni år, og jeg skal få klemme døtrene mine, skal Bibi ha uttalt ifølge en venn. Vennen uttalte seg anonymt til det amerikanske nyhetsbyrået AP. Bibis to døtre bor allerede i Canada, og hun og ektemannen ventes å slutte seg til dem.

Høyesterettsjustitiarius Asif Saeed Khosa og to andre dommere vurderte anken tirsdag. Konklusjonen var at de som ville ha dommen omgjort, ikke kunne påvise en eneste formell feil ved dommen. Dermed ble saken avvist etter omtrent halvannen times drøftelser.

Betinget optimisisme

Stefanusalliansen har jobbet for Asia Bibi gjennom deres samarbeidspartnere Human Friends Organization. Ed Brown, som er generalsekretær i Stefanusalliansen, er betinget optimist etter at høyesterett bekreftet frifinnelsen.

– Det er veldig gledelig å høre, men vi er fortsatt bekymret for hennes situasjon og velvære så lenge hun er i Pakistan, sier han.

Han tror saken endelig er avsluttet, men vil ikke si noe sikkert.

– Man må se hva som skjer i gatene de nærmeste dagene og timene. Hvis myndighetene har tatt sine forholdsregler med tanke på sikkerheten, tror jeg det er god sjanse for at hun får forlate landet.

Også BBCs korrespondent i landet, Secunder Karami, sier det ventes at hun vil forlate landet om kort tid.

Arresterte ekstremister

Sikkerhetsstyrker inntok Pakistans hovedstad Islamabad i påvente av demonstrasjoner hvis høyesterett forkastet anken. Etter frifinnelsen i oktober-november var det store demonstrasjoner og opptøyer i alle landets større byer, anført av det ekstremistiske partiet Tehreek-e-Labbaik (TLP). Høyesterett har beordret myndighetene til å betale erstatning til ofrene for disse opptøyene. I etterkant ble en rekke av TLPs ledere arrestert, noe det antas at vil svekke partiets evne til å mobilisere de samme massene igjen.

Brown håper myndighetene har gjort en riktig vurdering, særlig med tanke på Pakistans kristne minoritet.

– De er alltid i en sårbar situasjon, og denne dommen kan brukes som påskudd til å angripe områder der kristne bor. Vi håper det ikke skjer, og at myndighetene vurderte riktig ved å la saken roe seg ned etter frifinnelsen 31. oktober, sier han.

Et ti år langt mareritt

Bibi, som er en del av Pakistans kristne minoritet, ble dømt for å ha fornærmet profeten Muhammed under en krangel med muslimske kolleger i 2009. I 2010 fikk hun dødsstraff, men etter mange runder i rettssystemet ble hun frikjent i Pakistans høyesterett 31. oktober 2018. Etter skarpe protester åpnet imidlertid regjeringen for at saken kunne bli anket og vurdert en gang til. Dermed ble Bibi sluppet løs fra fengsel, men har siden bodd under myndighetenes beskyttelse på hemmelig sted.

Allerede dagen etter frifinnelsen kom det en anke med krav om omgjøring, fra den samme imamen som opprinnelig anklaget Bibi for blasfemi i 2009. Imamens advokat, Ghulam Ikram, forsøkte blant annet å hevde at retten burde utvides med shariadommere, en forespørsel som høyesterettsjustitiarusen avviste kontant.

Kan få konsekvenser i blasfemisaker

Pakistan har en av verdens strengeste blasfemilovgivninger, og fornærmelser mot islam eller andre religioner kan straffes med døden. Brown sier at tross den forbilledlige behandlingen av saken fra føderale myndigheter i Pakistan, vil ikke saken nødvendigvis sette noen presedens.

– Det er ofte lokale domstoler som får disse blasfemisakene, og de har veldig vanskelig for å vurdere at anklagede er uskyldig, sier han.

Imidlertid har Brown fått signaler fra partneren i Pakistan, om noe justitiariusen sa i retten.

– Han pekte på noen av de som vitnet mot Asia Bibi, og sa at de bør straffes med fengsel på livstid for falsk forklaring, forteller Brown.

Selv om dette ikke påvirker Asia Bibi-saken, mener HFO at det kan virke avskrekkende i framtidige blasfemisaker.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter