Nyheter

Utsetter avgjørelse om Grorud-kirker

Planen er fremdeles å ta fem Oslo-kirker ut av ordinært bruk. Men styrings­gruppa utsetter å ta avgjørelser om Groruddalen.

Før jul skal Oslo bispedømmeråd og hovedstadens kirkelige fellesråd ta stilling til hvordan kirkene i Oslo skal brukes i fremtiden. Forslaget som ble sent på høring i april foreslo å lukke ni av hovedstadens ­kirker for ordinær drift. Det vakte ­reaksjoner at hele fire av disse ligger i Groruddalen.

I sin endelige innstilling foreslår styringsgruppa å ­utsette en avgjørelse om kirkene i ­Groruddalen til neste sommer.

– Vi har hatt en grundig ­prosess hvor menighetene har vært med å tenke. Vi har ­lyttet til engasjementet, og ser at vi må se hele Grorud­dalen i ­sammenheng, sier Elise ­Sandnes, stiftsdirektør for Oslo bispedømme.

Hun har sittet i styrings­gruppa som har utarbeidet ­kirkebruksplanen som felles-
rådet skal stemme over i ­morgen. Bispedømmerådet kommer vedtar trolig planen på sitt møte 17. desember.

LES OGSÅ: Vil være med å redde kirkene i Groruddalen

Annerledes bydel

Kirke­verge Robert Wright forteller at de fleste kirkene i Grorud­dalen ble bygget i løpet av kort ­periode. Kirkene ligger forholdsvis tett, og de fleste ­menighetene har flere bygg.

– Nå skal bispedømme­rådet og fellesrådet sette ned en ­gruppe som skal komme med et helhetlig forslag for ­Groruddalen. I mandatet ­deres er det ikke sagt noe bestemt om hvor ­mange kirker som skal tas ut av ordinær gudstjeneste­virksomhet, sier Wright, som også har sittet i ­styringsgruppa.

Han poengterer at alle ­byggene fortsetter å være ­kirker, selv om det drøftes hvordan de skal brukes.

Styringsgruppa har hatt ­møter med mulige ­leietakere som KFUK-M, Det norske ­misjonsselskap, Kirkens by­misjon og forskjellige migrantmenigheter.

LES OGSÅ: Kirkeverge: Mange kommer til å bli skuffet

«Flytter»

Ellers følger innstillingen i hovedsak de ­forslagene som har vært sendt på høring tidligere i år. Dette innebærer at kirkene på ­Sofienberg, Lilleborg, Ila, Bakke­haugen og Klemetsrud ikke lenger skal brukes til ­ordinære gudstjenester.

I tillegg foreslås det også å inkludere Trefoldighetskirken i Domkirken sokn, og forordne gudstjenester i Trefoldighetskirken «med en ­kompletterende profil til Domkirken».

LES OGSÅ: Prest: Kirkene i Groruddalen for «hvite»

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter