Nyheter

Krever ultimatum

KrF må si nei til regjeringssamarbeid hvis ikke alle regjeringens liberaliseringsplaner fjernes i en ny regjeringserklæring, krever Actis.

Pernille Huseby, fungerende generalsekretær i Actis.

– KrF har vært en vaktbikkje for en ansvarlig alkoholpolitikk, og denne rollen vil bli enda viktigere hvis partiet går inn i regjering. Det har det siste døgnets alkoholdebatt vist, sier Pernille Huseby, fungerende generalsekretær i Actis – rusfeltets samarbeidsorgan.

Det vakte raseri i Frps stortingsgruppe at KrF tirsdag gikk sammen med de rødgrønne og sikret flertall for å fjerne Frps seier fra 2014 – utvidelse av taxfree-kvoten – samtidig som de forhandlet med regjeringspartiene om statsbudsjettet i et annet rom. Frp-leder Siv Jensen varslet omkamp.

LES OGSÅ: Slik ble fire år med blåblå ruspolitikk

Krever alkoholultimatum

Actis-generalen forventer derimot at KrF forsvarer seieren med nebb og klør:

– Vedtaket om reverseringen av taxfree-kvoten var en viktig seier for rusfeltet og KrF. Vi forventer at KrF i forhandlingene ikke gir etter for Frp og at vedtaket ikke blir en midlertidig seier.

Huseby krever rett og slett at KrF stiller alkoholultimatum i regjeringsforhandlingene:

– Uten alkoholgjennomslag bør KrF si nei til regjeringssamarbeid. KrF må ha som absolutt krav at liberaliseringsforslagene som ligger inne i Jeløya-plattformen fjernes.

Høyre, Venstre og Frp legger i sin regjeringserklæring opp til at kommunene skal få tillate alkoholsalg til klokka ni på hverdager og lørdager. Vinmonopolet skal også få følge disse kommunalt fastsatte salgstidene mens butikkene skal få selge sterkere øl. Kommunene skal få større handlingsrom i spørsmål om skjenketider og utsalgssteder.

– KrF har med sin vippeposisjon kunnet sette ned foten og vinne alkoholpolitiske seire. Nå kan de ikke gi seirene og muligheten til å blokkere liberaliseringen fra seg. De må ha klare, forpliktende formuleringer i en ny regjeringsplattform, sier Huseby.

LES OGSÅ: Høie: – Vi har ikke liberalisert alkoholpolitikken

Mener samarbeidsavtalen endte i liberalisering

I samarbeidsavtalen mellom den blåblå regjeringen og støttepartiene fra 2013 het det at «hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk ligger fast».

Formuleringen ble en verkebyll i samarbeidet. KrF anklaget regjeringen for å drive snikliberalisering av alkoholpolitikken. Regjeringen utfordret på reklameforbud, polets åpnings­tider, salg av drikke fra ciderbondens egen disk – og nettopp økt taxfree-kvote,

Nå mener Huseby at KrF ikke må gjenta feilen fra samarbeidsavtalen. Formuleringene må være spissere i en ny regjeringserklæring:

– Alkoholpolitikken har i praksis ikke ligget fast. Formuleringen i samarbeidsavtalen var for rund. Det har blitt flere salgskanaler utenfor Vinmonopolet og vi ser et kontinuerlig press mot salgstidene og reklameforbudet.

LES OGSÅ: Norsk ruspolitikk under press

– Klart skille mellom høyre og venstre

Tirsdag var det ikke bare Aps forslag om å fjerne taxfree-utvidelsen, men også KrFs forslag om en «offensiv og solidarisk alkoholpolitikk», som var oppe til debatt i Stortinget.

Frps Åshild Bruun-Gundersen var ikke bare én av de sinteste etter taxfree-vedtaket. Hun var også krass i sin kritikk av KrFs tiltakspakke, noe flere i KrF merket seg under stortingsdebatten:

– De forslagene som er dårlige, er i tillegg helt meningsløse, og Frp ser ingen grunn til å støtte symbolpolitikk som bare har til hensikt å kaste bort folks tid og penger, sa hun.

Debatten viste med all tydelighet at KrF står nærmere Ap, Sp og SV enn regjeringspartiene i alkoholpolitikken, mener Actis-sjefen:

– KrF har fått til mye med venstresiden i alkohol- og spillpolitikken. Uten gjennomslag i alkoholpolitikken må jeg si nei til regjeringssamarbeid, sier Huseby.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter