Politikk

Høie: – Vi har ikke liberalisert alkoholpolitikken

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) avviser at alkoholpolitikken er liberalisert, og forsvarer ikke å øremerke ruspenger til kommuner.

– Jeg mener at vi som regjering har klart å løfte frem de rusavhengiges situasjon til å være på toppen i den helsepolitiske debatten. Tilbudet til rusavhengige og deres pårørende har vært en hjertesak for meg, sier Høie.

LES OGSÅ: Kritisk til blåblå ruspolitikk

Han skryter av at Regjeringen har redusert ventetiden og breddet ut behandlingstilbudet i løpet av de siste fire årene.

– Man var inne i en utvikling mot en ensidig tenking på behandlingssiden. Vi endret dette og kjøpte flere behandlingspasser. Det førte til at flere behandlingsinstitusjoner som var vedtatt nedlagt, ble reddet, sier Høie.

Rusløft

Høie sier han er mest fornøyd med å få på plass opptrappingsplanen innen rusfeltet som sikrer mer penger til rus. På tross av at rusorganisasjonene kritiserer ministeren for ikke å øremerke midlene, forsvarer Høie dette grepet.

– Deler av midlene er øremerkede, og deler er ikke. Utfordringen med øremerkede midler er at det krever mye byråkrati og at det belønner de kommunene som ikke har gjort en god nok jobb fra før, sier Høie.

– Men man har vel da ingen garanti for at pengene faktisk brukes på rus?

– Nei, det er ingen garanti. Men man måler utviklingen gjennom brukerplanen. Dersom man ser at effekten ikke er slik man ønsker, kan man justere, sier helseministeren.

Alkohol

Høie avviser videre at det har vært merkbare endringer som har liberalisert alkoholpolitikken.

– Mange opplever at det som står i samarbeidsplattformen, er det som ligger fast. De viktigste virkemidlene i norsk alkoholpolitikk som reklameforbud, Vinmonopolet og regulering av salg og åpningstider, har hatt bred oppslutning, sier Høie.

Han mener at å utvide antall åpningsdager er med på å sikre oppslutningen rundt Vinmonopolet.

– Det at folk opplever stengte dører, er med på å undergrave folks forståelse av Vinmonopolet. Dette er god konservativ politikk fordi det handler om å forandre for å bevare. Det er små skritt som er gjort mot en forsiktig modernisering, sier Høie.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk