Nyheter

Ber om tilsyn etter drapet

Etter drapstragedien i Vadsø spurte kommunalsjefen om det gis nok psykisk hjelp til enslige, mindreårige asylsøkere. Nå ber kommunen om tilsyn.

Vadsø kommune har bedt Fylkes­mannen i Finnmark om å gjennomføre tilsyn med kommunen, melder iFinnmark.

Det skjer i kjølvannet av at ­Håvard Pedersen (18) ble drept på jobb i Vadsø. En 17 år gammel asylsøker fra Afghanistan er siktet for drapet.

– Å be om tilsyn er i tråd med kvalitetssikringsrutinene våre etter alvorlige hendelser. Et tilsyn vil typisk se på hvorvidt vi har gjort det som lov og forskrift pålegger oss, sier rådmann Jens Betsi til Vårt Land.

LES OGSÅ: Etterspør asyl-psykologer

Mental helse

Etter drapet spurte fungerende kommunalsjef og Nav-leder i Vadsø kommune, Tone Persen, om enslige, mindreårige asylsøkere med midlertidig opphold får tilstrekkelig psykiatrisk oppfølging av norske kommuner:

– Barn som har vært flyktninger alene har veldig tunge opp­levelser med seg. Jeg lurer på om vi har nok tilgang til psykologer. Alt handler om budsjett. Slik er det i alle kommuner. Jeg skulle ønske at det var en større satsing på psykisk helse og at det ble satt av mer penger, sa hun til Vårt Land.

Fylkeslege i Finnmark, Eivind Merok, sier at de nå arbeider med å sirkle inn temaene i det som etter alt å dømme vil bli en tilsynssak.

– Vi skal i møte med Helsetilsynet for å snakke nærmere om dette i dag. På torsdag skal vi ha et avklarende møte med kommunen. Jeg ønsker ikke å si så mye før det, men i utgangspunktet så går vi bredt ut her, sier Merok.

LES OGSÅ: «Minnesmerket for 22. juli er på alle måter diskret og nøkternt»

Kommunens ansvar

Det er helsetjenesten i kommunen som har det overordnede ansvaret for både den psykiske og fysiske helsen i kommunen, fastslår psykologiprofessor Nora Sveaass ved Universitetet i Oslo. Hun er en av redaktørene av veilederen «Psykiatrisk og psykososialt arbeid med flyktninger», som Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress ga ut i 2006.

– Hva som faller inn under et tilsyn fra Fylkeskommunen er litt vanskelig å definere, for det er mange instanser som gjør tilsyn. For eksempel Fylkesmannen. Men kommunen har uansett ansvar for å holde jevn og god kontakt med asylmottak i kommunen og for hele tiden å spørre om det er ungdom der som skiller seg ut med spesielle behov. Det er det ikke alle som gjør, og det er dessverre ikke alle med hjelpebehov som blir fanget opp, sier Sveaass, som understreker at hun ikke har kjennskap til detaljene i saken i Vadsø.

– Tett oppfølging fra kommunene er viktig for unge asyl­søkere. Det gjelder kontakt med fastlege, mulighet til å snakke med helsesøster og til å bli henvist videre til psykolog i kommunen. Dette er ungdom i en veldig sårbar situasjon.

Statens Helsetilsyn skriver i en tekstmelding til Vårt Land at de har «full tillit til at Fylkesmannen gjør kloke vurderinger for å sikre en god tilsynsmessig tilnærming til saken».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter