Nyheter

‘Pedersen må vurdere mirakelblad’

31. juli legges teletorgtjenesten til mirakelpredikantene Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen ned. Også magasinet Legedom må vurderes, ifølge Pedersens advokat.

Predikantene Svein-Magne ­Pedersen og Tom Roger Edvardsen bestrider ifølge VG at markedsføringen av deres forbønnsmetoder er ulovlig.

Predikantenes markedsføring er i stor grad basert på at personer står fram og forteller at de er blitt helbredet av bønn.

Vitnesbyrdene som gis i disse bladene, er brudd på loven, mener­ Forbrukertilsynet, som ifølge VG har gitt predikantene frist til 10. juli til å endre eller avslutte markedsføringen.

Misjonen Jesus Leger risikerer nå å måtte legge ned magasinet som følge av avviklingen av ­Telefontorget, ifølge Pedersens advokat, John Christian Elden.

– Misjonen må vurdere om de har økonomisk fundament til å fortsette med dette gratistilbudet, men har også gode givere og trosfeller som står for finansieringen, skriver Pedersens ­advokat, John Christian Elden, i en e-post til Vårt Land.

Tilsvar

Predikantenes stiftelser har mulighet til å bestride tilsynets konklusjon og gi et tilsvar. Den har de benyttet seg av.

Etter VGs avsløringer om de såkalte «mirakelpredikantene» på forsommeren, la både Pedersen og Edvardsen ned teletorgtjenesten der de har solgt bønner og «Guds helbredelse» over telefon, men de vil ikke gi seg med markedsføringen av helbredelse ved forbønn.

LES MER: Vil ha ny debatt om religionsfriheten

«Merkelappen på religion»

Advokat John Christian Elden svarer på vegne av Pedersen at tilsynet må vurdere hans klients innsigelser før de eventuelt fatter vedtak og at det ikke er fattet et slikt vedtak ennå, skriver NTB.

– Vil markedsføringen fortsette ved bruk av vitnesbyrd etter at teletorgtjenesten avvikles?

– De vil fullt ut opprettholde sin misjonering og vitnesbyrd om Herrens virksomhet og styrke. Religionsfrihet og forkynnelse har intet med reklame eller markedsføring å gjøre, selv om VG prøver å bruke den merkelappen på religion, skriver Elden.

Ikke korrekt

Elisabeth Haugseth, direktør i Forbrukertil­synet, sier til Vårt Land at til­synet har mottav brev fra begge partene:

– Der har de sagt at de skal ­endre markedsføringen sin. Vi vil ta oss med det videre, sier hun.

– De vil legge ned teletorg­tjenestene sine 31. juli. Er det i samsvar med Forbrukertilsynets krav?

– Vi skal gå igjennom svarene deres i begynnelsen av august, så vil vi vurdere om de har gjort de vi har bedt dem om, svarer Haugseth.

– Hvis en næringsdrivende ikke har oppfylt kravet fra Forbrukertilsynet kan de ­risikere økonomiske sanksjoner. ­Dette vil også gjelde mirakel­predikantene, forklarer hun. 
– Betaler de ikke vil staten ha et tvangsgrunnlag, legger hun til.

Krav om betaling

Ifølge Lov om alternativ behandling har ­alternative behandlerne ikke ­anledning til å behandle allmennfarlige, smittsomme sykdommer eller alvorlige sykdommer. Dessuten skal markeds­føringen være nøktern og saklig.

Det er her Forbrukertilsynet mener predikantene har forbrutt seg og rettet ulovlig markeds­føring mot syke mennesker.

Det har ikke lykkes Vårt Land å få tak i Pedersen og Edvardsen, men ifølge NTB henviser de til at «alminnelig religiøs virksomhet som forbønn for syke», ikke skal regnes som alternativ behandling, og at det er religionsfrihet i Norge.

– Når går forbønn over til å bli «alternativ behandling», Haugseth?

– Det er en konkret vurdering av helhetsbildet. Her må både hva som fremstår som hoved­aktiviteten og at begge misjonene er helbredelsesmisjoner tas i betraktning. Hovedaktivitetene er forbønn, de tar betalt for ­tjenestene, og at de markeds­fører ett av dem. De viser at folk blir friske.

Hun understreker at Forbrukertilsynet ikke går inn og ­regulerer religiøs utøvelse.

– Det er kravet om betaling vi har reagert på, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter