Nyheter

– Tro trigger …følelser

Nesten fem år etter at facebookgruppa ble opprettet har den fortsatt 100.000 følgere. – Rører ved noe grunnleggende i folk, sier mannen bak gruppa.

Facebookgruppa 'Ja til å bære korset når og hvor jeg vil' ble opprettet høsten 2013, like etter at NRKs nyhetsanker Siv Kristin Sællmann ble nektet å bære et korssmykke under en nyhetssending. Nesten fem år senere holder gruppa fortsatt koken, med godt over 100.000 følgere.

Dag Magne Sandslett er mannen som i sin tid opprettet gruppa, og som fortsatt administrerer den. Han er ikke overrasket over at den er så populær.

– Gruppa engasjerer fordi Sællmann-saken rokket ved noe helt grunnleggende i oss, nemlig troen vår. Enten man har en barnetro, er en gjennomsnittlig kirkegjenger eller en aktiv forkynner, så berører dette spørsmål som ligger i blodet til det norske folk, sier Sandslett.

LES MER: «Korsvekkelse» på sosiale medier

Uenig

Administratoren er godt kjent med Mona Abdel-Fadils studie av facebookgruppa han startet. Han humrer over de fem ulike gruppene av debattanter som forskeren har identifisert: Konservative kristne, nasjonalister, humanister, hardbarka sekularister og ateister, og sier han kjenner igjen mange av dem.

Men han mener også at Abdel-Fadil bommer i sin karakteristikk av de kristne.

– Konservative kristne finnes i gruppa, men det finnes også mange andre nyanser av kristne. Du har de nyfrelste, de med en barnetro og de som går i kirka en gang i året. De kristne blir stigmatisert som konservative, og det stemmer ikke, sier han.

LES MER: – Medlemskap kan bli brukt mot dem

Mange følelser

Ifølge Abdel-Fadil er mange av diskusjonene i gruppa drevet av følelser. Det mener Sandslett stemmer godt.

– Når man ikke får vise sin tro åpenlyst, som i Sællmann-saken, blir folk først frustrerte. Når de siden ikke blir hørt, blir de sinte. Dette er åpenhjertige meninger som folk må få ha. Du kan ikke være saklig hele tiden, det handler jo om følelser sier han, men legger til at mange har blitt kastet ut på grunn av dårlig oppførsel.

– Det er topp at det er mange meningsmotstandere der inne. Vi må kunne diskutere åpent. Ved å snakke med sekulære lærer jeg noe om hva for eksempel Human-Etisk Forbund står for. Og om ikke annet får jeg jo spredt budskapet om Jesus i en debatt med en humanetiker, sier han.

LES MER: Netthetset av kristne: Jeg ble kalt Goebbels

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter