Nyheter

– Medlemskap kan bli brukt mot dem

Hetsen i «ja til kors-gruppe» kan slå tilbake på gruppens 123.000 likere.

Da Dag Sandslett fra Skudeneshavn etablerte Facebook-siden «Ja til å bære korset når og hvor jeg vil» i november i fjor kunne han innkassere 90.000 følgere i løpet av bare noen dager. Mange, slett ikke bare kristne, lot seg opprøre over at NRK nektet programleder Siv Kristin Sællmann å ha på seg korssmykket sitt på skjermen.

Et lite år etter får siden igjen oppmerksomhet. På siden, som nå er nå liket av over 123.000 mennesker, hetses pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, grovt. Han kalles nazist og ISIL og bes brenne i helvete. Kommentarfeltene domineres ikke av generell motstand mot unødvendige forbud, men av konservative kristne og en tildels aggressiv tone.

LES OGSÅ: 'Viktig å slåss for sine verdier'

Kan slå tilbake

Bente Kalsnes er stipendiat ved Institutt for medier og kommunikasjon ved UiO og ekspert på sosiale medier. Hun mener det er vanskelig å forutse hvordan en side du liker, eller gruppe du blir med, i på Facebook eller andre steder utvikler seg.

– En side kan forandre seg veldig. Det kan komme nye saker, nye folk, og en sak som er uskyldig et år kan være mer kontroversiell det neste, sier hun.……

– Bør man som Facebook-bruker ta hensyn til denne dynamikken?

– Det er vanskelig å skulle følge med på en side man har likt for å se hvordan den utvikler seg fra dag til dag. Men media kan ofte hente frem historikk fra sosiale medier, og det kan slå tilbake på medlemmene, sier Bente Kalsnes.

Blir sint

Elisabeth Sagedal er kommunikasjonssjef i NAF, og en av de over 123.000 Facebook-brukerne som har likt siden «Ja til å bære korset når jeg vil».

– Jeg kjente at det traff meg litt da Sællmann ble nektet av NRK å bære korssmykket sitt på skjermen i fjor høst, og var nok litt lett på like-knappen, sier Sagedal. ……

Hun synes på ingen måte det er hyggelig at siden nå har blitt brukt som plattform for hatefulle ytringer.……

– Jeg blir sint over at denne siden blir brukt til å hetse meningsmotstandere, men jeg er glad for å ha blitt gjort oppmerksom på det av Vårt Land, og det førte til at jeg raskt avmeldte meg. Jeg tar avstand fra det siden ser ut til å ha utviklet seg til å bli, og til all form for religiøs intoleranse, sier hun.

Hun mener siden ikke reflekterer det som var utgangspunktet for at hun likte den.

– Jeg kjenner meg ikke hjemme i noen gruppe som formidler ekstremisme av noe slag. Jeg er prinsipielt for at man skal kunne bære religiøse symboler i offentligheten, og positivt til hijab da jeg jobbet i politiet. Det er hva mitt engasjement har dreid seg om i denne sammenhengen

LES OGSÅ: Biskoper tar avstand fra netthets mot humanetiker

Endrer demokratisk struktur

Sagedal følger utviklingen i sosiale medier nøye, i kraft av sin jobb som kommunikasjonssjef i en av landets største organisasjoner, og synes det er viktig at vi tar debatten om sosiale medier og deres rolle i den offentlige debatten.……

– Det er et tankekors ved sosiale medier hvor enkelt det er å støtte noe ved bare å like. Det gjør at det blir mindre refleksjon rundt våre handlinger enn når man for eksempel skulle ta stilling til om man vil gå i fakkeltog for en sak. Informasjonsfaglig er dette en interessant utvikling idet sosiale medier på et vis endrer hele den demokratiske strukturen.

Bare likt saken

En annen av de 123.000 som har «Ja til å bære korset»-siden er Sølve Sivertsen, som er lokalpolitiker for KrF i Stavanger.……

– En slik side er jo veldig dynamisk. Jeg har uttrykt støtte til retten til å bære kors, verken mer eller mindre. Det at andre bruker siden som en plattform for andre ytringer, for de selv stå for. Det er jo ikke slik at man fortsetter å følge med på alt man har likt, sier Siversen.

Bør diskutere redaktøransvaret

Ida Aalen er medieviter og skrev masteroppgave om Facebook. Hun er enig med Sølve Sivertsen, og ser ikke helt problemet med at noen er «medlemmer» en Facebook-side hvor det fremkommer poster og kommentarer en selv ikke kan stå for.

LES OGSÅ: – Noe ulmer blant mange kristne

– Når det er snakk om hatefulle og hetsende kommentarer, synes jeg heller man bør diskutere redaktøransvaret til den som har opprettet siden. Det at man har likt en side betyr ikke at en står inne for det andre måtte legge inn av kommentarer på den. Mange synes bare en side er interessant og ønsker å følge med på den, sier Aalen.

Slettet personangrep

Og redaktøransvar har «Ja til å bære korset»-general Dag Sandslett tatt. Etter at Vårt Land skrev om hetsen mot Brun-Pedersen tirsdag har han slettet hatefulle kommentarer, og postet følgende på Facebook-siden:

«Administrator av denne side kan ikke se bruk av kallenavnet Goebbels på Jens Brun-Pedersen - men nå har jeg slettet alle personangrep i kommentarfeltet. Heldigvis har vi ytringsfrihet i Norge, men bruke den saklig i deres motargumenter, ikke la Jens Brun-Pedersen føle seg skremt i denne debatten».

LES OGSÅ: Netthetset av kristne: Jeg ble kalt Goebbels

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter