Nyheter

KrF: Bosett oktoberbarn

Oktoberbarn som nå får opphold må ut av asylmottakene og bosettes, sier KrF.

Vårt Land fortalte i går at Utlendingsdirektoratet (UDI) ønsker å flytte såkalte oktoberbarn, som nå får opphold etter en ekstrarunde i UDI, ut i kommunene.

UDI anbefaler at søkere over 18 år som innvilges en begrenset oppholdstillatelse kan bosettes i likhet med de som fortsatt er mindreårige. Ikke aktuelt, sier Kunnskapsdepartementet som har integreringsansvaret fra Justisdepartementet.

Bosettes

Avvisningen får KrF og innvandringspolitisk talskvinne, Torhild Bransdal, til å reagere:

– KrF er helt enig med UDI-direktøren når han sier at oktoberbarna bør bosettes. Vi mener at det er svært uheldig for disse unge menneskene, som er her i Norge helt alene, å bli boende lenge på asylmottak. Jeg har forståelse for at det i noen tilfeller kan være vanskelig å få tak i ID-papirer, men det bør ikke gjøre at denne gruppen blir boende uten noe særlig tilbud på asylmottak. De bør få bosettes i kommunene, og mulighet til et verdig liv.

LES OGSÅ: UD: Oktoberbarn må bosettes

Asylmottak

Brandsdal minner Venstre, som har gått inn i regjeringen, om en gammel avtale med Høyre og Frp:

– KrF og Venstre ble i 2014 enige med regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet om å senke terskelen for oppholdstillatelse for asylbarn som har sterk tilknytning til Norge. Mange av de lengeværende asylbarna som fikk begrenset oppholdstillatelse etter det nye regelverket har blitt boende i lang tid på asylmottak på grunn av at de ikke har klart å dokumentere sin identitet.

LES OGSÅ: Mangler ID - får bare opphold i ett år

Opphold

Vårt Land fortalte også at de afghanske oktoberbarna som har fått opphold til nå kun har fått midlertidig opphold i ett år, for de mangler godkjente ­identifikasjonspapirer.

«Oktoberbarna» er asylsøkere som kom til Norge som enslige mindreårige asylsøkere høsten 2015. Siden mange av dem manglet kjent identitet og fødselsdato, ble dagen de registrerte seg som asylsøkere regnet som fødselsdato. Siden flest kom i oktober, fikk de navnet «oktoberbarna».

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter