Nyheter

Utfordrer enighet om polygami

– Er det egentlig så forferdelig at noen kommer hit med flere koner? spør svensk samfunnsdebattant. I Norge må mannlige flyktninger velge hvilken kone de skal gjenforenes med, og hvem som må bli igjen.

Den svenske samfunnsdebattanten Ulla Lundegård (bildet) skrev denne uken en kronikk i avisen Expressen der hun setter spørsmålstegn ved Sveriges holdning til flerkoneri. Debatten har rast kraftig i nabolandet etter at Nacka kommune tidligere i høst skaffet en mann med tre koner tre ulike leiligheter.

– 60 millioner mennesker kommer til å være på flukt de neste årene, og mange av dem vil ha flere ektefeller. På sikt kan vi ikke lenger ha det som vi alltid har hatt det, sier den svenske samfunnsdebattanten Ulla Lundegård.

Vårt Land satt i fjor sommer flerkoneri på dagsorden i en artikkelserie. Da fortalte vi om forskjellen mellom norsk og svensk lovgivning. Polygami er forbudt i begge land, men svenske myndigheter godkjenner ekteskap dersom det blir inngått i et land som tillater mangegifte.

Nå lurer Ulla Lundegård på hvorfor det er så forferdelig at en mann får komme til Sverige med tre hustruer og flere barn.

LES MER: I Sverige må staten godkjenne flerkoneri

Først og fremst et tankeeksperiment

«Har ikke disse individene lik rett til et verdig liv og et hjemsted i Sverige? De har vel også rett til å bo, eller hva?», spør hun.

– I Sverige lever vi i så mange ulike familiekonstellasjoner. Vi gifter oss, vi skiller oss, vi bedrar hverandre og deler barn. Så kommer det en familie hit som har flyktet fra krig og som består av en mann og flere kvinner med mange barn – og kommunen ser seg nødt til å skaffe dem bosted. Det må vi forholde oss til, sier Lundegård.

Hun understreker at kronikken var ment som et tankeeksperiment, for å få folk til å tenke over hvorfor de møter flerkoneri med så stor avsky. Men også fordi hun mener vi er nødt til å forholde oss til ekteskapsordningen.

– Vi kan ikke legge lokk på det. 60 millioner mennesker kommer til å være på flukt de neste årene, og mange av dem vil ha flere ektefeller. På sikt kan vi ikke lenger ha det som vi alltid har hatt det. Man kan være så redd som bare det, men det er et faktum, understreker samfunnsdebattanten.

LES MER: Trekker barnebok om flerkoneri 

I Norge må man velge

Prosjektleder i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) i Norge, Georg Schjerven Hansen, understreker at flerkoneri ikke er like aktuelt her til lands.

– Vi har et regelverk som forbyr flerkoneri, og vi i SEIF er selvsagt ikke for flerkoneri på noen som helst måte.

Han innrømmer likevel at det norske regelverket noen ganger er med på å skade de menneskene man egentlig skulle beskyttet, som sårbare kvinner og barn.

– Vi ser tilfeller der innvandrere er nødt til å velge hvilken kone som får komme hit. Resultatet blir at dette går utover de konene og barna som sitter igjen i krigen.

LES OGSÅ: Tar opp kampen mot flergifte

Dumskap å forholde seg til det

Den norske foredragsholderen og forfatteren Amal Aden (bildet) har tidligere uttalt seg svært kritisk til flerkoneri og hvor kvinneundertrykkende hun synes det er. Hun er fullstendig uenig med Lundegård.

###

– Jeg vil ikke forholde meg til flerkoneri. Å si at vi er nødt til å forholde oss til det er det dummeste man kan si, rett og slett.

Aden synes den svenske lovgivningen er deprimerende.

– Selv om det ikke er lov i Norge, er det vanlig også her. Det er ingen hemmelighet, men det er vanskelig for ingen vil prate om det.

Hva tenker du om dilemmaet til dem som må velge mellom konene sine når de kommer hit?

Da tenker jeg heller på dem som reiser fra Norge for å kunne gifte seg med flere, og jeg tenker at vi ikke har råd til å akseptere noen som helst form for flerkoneri – uansett omstendigheter.

Trenger andre perspektiv

Aden mener flerkoneri er en prinsippsak.

Vi kan ikke tillate og åpne opp litt i spesielle tilfeller, da aksepterer man noe som er grunnleggende galt – så enkelt er det.

Hun sier hun gjerne kan diskutere og ha en åpen debatt om temaet, men at flerkoneri er et tilbakesteg for likestillingen.

– Små jenter kan ikke oppdras i familier og tenke at det greit at de deles med flere. Vi kan ikke under noen omstendigheter signalisere at dette er greit, dette må bekjempes.

Ulla Lundegård tenker at kvinner som lever i slike ekteskap er undertrykte fra vårt vestlige perspektiv, men det betyr ikke at de tenker det selv.

– Jeg er også nysgjerrig på om de føler seg undertrykte fra sitt eget perspektiv, og det er det vi må finne ut av. Vi kan ikke sette oss til doms over en så stor del av verden.

LES MER: Søker kone nummer to på nett

Tørre å reflektere

– Hvor dårlig forberedt er vi på å møte disse menneskene, Lundegård?

– Når jeg ser i kommentarfeltet til innlegget mitt og truslene som har kommet i innboksen min i ettertid – så er vi ikke forberedt i det hele tatt. Det er krig mot denne konstellasjonen.

Hun understreker at alle kulturer i verden har sitt å arbeide med.

– Vi i Sverige har et arbeid med alle våre trasige relasjoner, og selv om vi er kommet langt er vi fortsatt ikke helt likestilte. Men vi må arbeide for å opplyse disse kvinnene at det finnes en annen måte å leve på, og at man skal kunne velge fritt.

Lundegård har selv levd 30 år i det samme ekteskapet, og sier hun ikke kan forstå hvordan det er å leve i et polygamisk forhold.

– Men jeg må holde spørsmålet levende. Mange mennesker lever sånn, og vi må tørre spørre oss selv om vi kan la dem leve slik. Jeg formoder at man i alle fall er et menneske som tør å reflektere.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter