Nyheter

Ønsker ungdomskvote i Kirkerådet

Ungdommens kirkemøte vil ha minst to medlemmer under 30 år i Kirkerådet.

– En bred sammensetning ­sikrer en god og demokratisk prosess, sier Silje Håve Smørvik i Ungdommens kirkemøte (UKM).

De ønsker en regel om at to av Kirkerådets medlemmer må være under 30 år. I går åpnet UKM 2017 i Tromsø, der dette er et av forslagene til vedtak i saken «Ungdomsdemokratiet i fremtidig kirkeordning». I dag sier reglene for valg av kirkeråd at nominasjonskomiteen skal tilstrebe «at listen inneholder en andel kandidater som er under 30 år på minst 20 prosent (om mulig)».

– Dette er gjennomgående i hele kirkedemokratiet, ofte litt strengere formulert enn at en kun skal «tilstrebe». Vi ønsker dette som en regel også for Kirke­rådet, sier Smørvik, som har ledet komitéarbeidet for saken.

Kort vei

Kirkemøtet 2016 vedtok enstemmig en føring om at «Ungdomsdemokratiet regelfestes som en del av kirkeordningen», og Ungdommens kirkemøte vil nå bidra til å konkretisere denne.

– Nå virker det tilfeldig om Kirkerådet har medlemmer under 30 år eller ikke, sier Smørvik, og viser til at rådet i dag ikke har noen medlemmer i denne aldersgruppen.

Ungdommens talerør

Kirkerådets yngste medlem i dag er 31 år gamle Agnes Sofie Gjeset. Hun kom inn som 25-åring i 2012, etter at det opprinnelige valgresultatet ble annullert fordi det manglet en ungdomsrepresentant. I dag har hun vært med i både bispedømmerådet, Kirkemøtet og Kirkerådet, og synes stort sett det har vært positivt å være yngst. Likevel har hun også møtt på noen utfordringer.

– Ved å være eneste representant for dem under 30 år, slik jeg var i Kirkerådet sist periode, blir man ofte sett på som et talerør for «de unge«. Det kan ofte bli glemt at også unge mennesker kan være uenige med hverandre, sier hun.

– Mennesker som er nokså like gamle og har lik bakgrunn, har ofte relativt like referanser når det kommer til for eksempel samfunns- og kirkeliv. Det kan være en utfordring å komme på innsiden av disse kodene når man ikke har dem inne fra før, legger hun til.

Viktige perspektiver

I dag er gjennomsnittsalderen for de 15 medlemmene i Kirkerådet 47 år. Leder Kristin Gunleiksrud Raaum, mener det er en styrke at Kirkerådet er bredt sammensatt, både med tanke på alder, kjønn og andre faktorer. Raaum verdsetter ungdommens arbeid i kirkedemokratiet.

– Det er rett og slett viktig med ulike erfaringer og innfallsvinkler. Ungdommens kirkemøte tilfører ofte både demokratisk kompetanse, og perspektiver på sakene som bringer dem fremover. Ofte har de bidratt til en løsning på krevende saker, sier hun.

Ungdommens kirkemøte ble første gang arrangert i 1993 og består av to ungdomsdelegater fra hvert bispedømme og én fra hver av de frivillige organisasjonene. Årets møte varer til tirsdag 3. oktober, og skal også ta opp saker om økonomi og etikk i kirken, satsing på kultur i kirken, dialog i sosiale medier og tro under press.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter