Nyheter

Hardt arbeid og religiøs tro har svak verdi

Nordmenn er ekstreme. Når samfunnsforskere undersøker befolkningers verdier, så finner de nordmenn ofte helt på topp eller helt i bunnen.

Vafler, fellesdusj, kristentro, dugnad og likestilling. Sommerens store samtale varte langt inn i valgkampen: Hvilke verdier er norske, og virkelig verdt å stå opp for? Hvilke verdier er truet? Statsråder og partitopper satte dagsorden i uker med skiftende utspill.

LES MER Storoppgjør om verdier i partilederdebatt

Ytterpunkter

Men hvilke verdier så viktige for nordmenn? Hvilke omfavnes, og hvilke dyttes vekk som uviktige?

En stor, global verdiundersøkelse avdekker at Norge er annerledeslandet. Her er hovedfunnene:

• Vi ligger på topp i Europa når det gjelder å vektlegge toleranse, respekt for andre og hjelpsomhet.

• Vi ligger på bunn i Europa når det kommer til å vektlegge verdien av sparsommelighet.

• Vi er svært lite opptatt av hardt arbeid og religiøs tro sammenlignet med de fleste andre land i Europa.

• Vi er mindre opptatt av politiske tiltak for å redusere inntektsforskjeller.

• Vi er verken redde av oss eller redde for hva andre mener om oss.

• Vi er blitt mer idealistiske, etter en periode som svært materialistiske.

• Vi legger stor vekt på selvstendighet.

– Nordmenn befinner seg i mange tilfeller i ytterpunktet for oppfatninger, men dette har vi til felles med de andre nordiske landene, sier Tale Hellevik til Vårt Land. Hun er forsker ved NOVA, som ligger under Senter for velferds- og arbeidslivsforskning.

Barneoppdragelsen

I månedsskiftet september-oktober arrangerer Norsk forskingsråd Forskningsdagene. Tema for årets dager er verdier, og som et oppspill har rådet publisert hvilke verdier nordmenn virkelig er opptatt av. Vektleggingen av de ulike verdiene – som plasserer Norge og nordmenn på både topper og bunner – kommer fram i det globale intervjuprosjektet World Value Survey (WVS), resultater herfra er publisert i boken Det norske samfunn. Kapitelet Verdier og verdiutvikling er ført i pennen av samfunnsforskerne Ottar Hellevik og Tale Hellevik.

Spørsmålet folk fikk, var hvilke egenskaper det er viktig å oppmuntre i barneoppdragelsen, melder Forskingsrådet på forskningsdagene.no.

Forskjeller

– Hvilken kontekst vi lever i påvirker svarene på verdispørsmålene. Så når nordmenn for eksempel er mindre opptatt av politiske tiltak for å redusere inntektsforskjeller, så kan det blant annet forklares med at folk flest ser svært små økonomiske forskjeller rundt seg i Norge i dag. Ja, noen er rike, men de aller fleste har det materielt bra, forklarer Hellevik.

LES MER Advarer mot misbruk av «kristne verdier»

Tro

Et av verdifunnene sier at nordmenn er svært lite opptatt av hardt arbeid og religiøs tro sammenlignet med de fleste andre land i Europa.

– Betyr dette at «gudsfrykt og nøysomhet» er utdaterte verdier?

– Ja, langt færre nordmenn er det man kan kalle «nøysomme tradisjonalister», sier Hellevik.

WVS-undersøkelsen avslører da også at nordmenn ligger på bunn i Europa når det kommer til å vektlegge verdien av sparsommelighet.

– Dette er nok et utrykk for at vi har det ganske bra, sier Hellevik, og får støtte i en kåring.

Lykkelige

I vår ble Norge rangert som verdens lykkeligste land. Men, påpeker FN-rapporten, nordmenn er ikke lykkelig på grunn av oljen og de enorme inntektene. Vi er lykkelige på tross av det svarte gullet.

Norge tok i fjor fjerdeplassen, men rykket altså helt til topps i årets rapport. Den er blitt utarbeidet i samarbeid med FN siden 2012 og har som mål å fremme sosial tillit og likestilling.

«Lykke er i større og større grad ansett for å være et godt mål på sosial utvikling og som mål for offentlig forvaltning», heter det i rapporten.

Permanent

I globale World Value Survey (WVS) ble folk spurt om hvilke egenskaper det er viktig å oppmuntre i barneoppdragelsen.

– Betyr dette at de verdiene vi får innprentet av våre foreldre – og andre påvirkere i vår oppvekst – preger oss livet ut?

– Ja, langt på vei kan vi si at verdier er noe permanent som blir med oss videre i livet, samtidig som man kan endre holdninger.

I boken Det norske samfunn sier Ottar Hellevik og Tale Hellevik at våre verdier handler om våre grunnleggende oppfatninger om hvordan det er ønskelig og riktig å leve.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter