Nyheter

Erna truet av Sylvi-bråk

ANALYSE: Larmen fra Sylvi Listhaugs utspillsmaskin kan i verste fall bidra til å felle det borgerlige regjeringsprosjektet, skriver Per Anders Hoel.

I lang tid har det vært kommentatorsnakk om at kampen om sperregrensen kan avgjøre hele regjeringsvalget. Det samme gjelder kampen om flytvelgerne, de som vipper mellom Ap og Høyre ved valg.

Listhaugs akrobatikk med innvandringsutspill og utfallet om at Knut Arild Hareide «sleiker imamer oppetter ryggen» kan påvirke begge deler. For nøkkelpartiets Venstre livskamp er Listhaug det motsatte av nødhjelp.

LES OGSÅ: Her er KrFs nye, tøffe samarbeidskrav

De som flyter

Høyre kjemper mot Ap om moderate velgere, lyseblå og lyserøde som betakker seg for spiss utspillspopulisme a la Frps oppførsel den siste uken. Fremstår Frp for aktivistisk fremover, kan det gjøre Ap og Jonas Gahr Støre mindre skummel. Selv om alternativet hans også kan virke sprikende på «stø kurs»-velgere.

Det å vippe «flytvelgere» er selve hovedslaget når man skal vinne et valg. Det handler det om å flytte på titusener over blokkene med stø hverdagspolitikk – ikke imamskremsler.

Høyre-frykt

Opposisjonen minner fort om at Listhaug-oppstyret viser at Solbergs lag er sprikende og ustabilt. Summen av alt dette fikk en helt rekke sentrale Høyre-profiler til å reagere sterkt, etter det Vårt Land får opplyst.

Statsministeren var tydelig: «Det ble sagt ting som ikke hører hjemme i en norsk valgkamp», lød det om utfallet mot Hareide.

LES OGSÅ: Venstres verdikonservative kristenliberaler

Venstres mare

I hele sommer har det vært hyppige oppslag om at Solbergs framtid avhenger av Venstres skjebne: Om partiet får de viktige, borgerlige ekstramandatene ved å komme over sperregrensen.

Men for Venstres ildsjeler er Listhaugs voldsomme comeback et mareritt. Lokalt gir de jernet for å redde partiet over sperren – ved å gjøre seg til garantist for Erna Solberg. Men i den borgerlige pakken opplever mange velgere at de får Listhaug med på kjøpet.

Vinteren 2015 var det raseri på Venstres grasrot og blant tillitsfolk nettopp over Listhaugs provoserende innvandringsutspill. Nestleder Terje Breivik kalte henne en «ytterliggående spindoktor».

Stemme-thriller

Venstres grasrot er klart mer Frp-kritisk enn KrFs. Derfor har både Ap og SV i de siste valgkamper brukt frasen «en stemme på Venstre er en stemme på Frp» for å senke partiet.

I forrige valgkamp virket ikke de røde skremslene om Frp så sterkt lenger. Og heller ikke i sommer har Trine Skei Grande og apparatet hennes møtt særlig refs fra velgere om partiets samarbeid med Frp.

Men den nye «Listhaug-offensiven» kan igjen svekke sentrumsorienterte velgeres interesse for Venstre. I 2009 manglet Venstre bare 4000 stemmer på å komme over sperregrensen. Det betydde noe i regjeringskampen – det kan avgjøre valget i år også.

LES OGSÅ: KrF-Hareide: «Det er ren løgn, Listhaug»

Bare Listhaug

Selv om Siv Jensen har servert valgutspill om skatt, er det Listhaug som ruver i Frps valgkamp. Bladet Kampanje har sjekket – og bare Støre og Solberg går foran Listhaug i omtale.

I riksmediene handler det lite om Ketil Solvik-Olsens asfaltlegging. Hendelser på dansegulvet har dessuten skadet oljeminister Terje Søviknes fot og stopper petroleumspopulisme langs kysten.

KrFs gevinst?

Balansen er i Listhaugs favør: Over to uker har hun oppfordret om å si fra om flyktninger som reiser til hjemlandet, refset Støre for karikaturstriden i 2006, villet sperre hatpredikanter ute og konfrontert imamen Tahir-ul-Qadri.

Samt refset Hareide og KrF. De er Listhaugs motpol. Flyktningvennlige Venstre baler med sitt.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter