Nyheter

Sjokket

Hillary Clinton undervurderte kraften hos frustrerte, hvite velgere.

USAs 45. president heter Donald Trump. Et historisk valg. Tirsdag kveld trodde de fleste at Clinton hadde seieren inne, men stat etter stat gikk til Trump. Clinton-tilhengere gråt, Trump-tilhengere jublet og ropte «Lock her up».

LES MER: Hennes amerikanske drøm brast

Primalskrik

– Dette er et primalskrik, sa en kommentator på den amerikanske TV-kanalen CNN i morgentimene onsdag.

– Han var mitt 18.-valg, sa en trumptilhenger i New Hampshire for et par uker siden. Hun sto utenfor et Clintonmøte og viftet med flagg der det sto «Make America great again». Selv med Trump så langt ned på hennes liste over hvem som bør lede landet, var Clinton aldri et alternativ for henne.

LES MER: Møt Trumps kristne velgere

Opprør

Hun er et eksempel på alle de som aldri tidligere har vært engasjert i valg, men denne gangen var annerledes. Det er mer enn presidentvalg, det er en bevegelse, et folkelig opprør i et polarisert land. Det var gjennomgangstonen blant Trump-tilhengere i New Hampshire.

Det var også det Donald Trump selv understreket i sin første tale: – Vi var ikke bare en kampanje, men en bevegelse bestående av flere millioner hardtarbeidende kvinner og menn som ønsker en bedre framtid.

Vi vet ennå ikke om det er et lavt Clinton-oppmøte eller høyt Trump-oppmøte til stemmeurnene som har vært med på å tippe velgerne over på den republikanske siden.

Sinne og misnøye fikk folk til stemmelokalene, velgere som ellers kanskje ikke hadde stemt. De som er fortvilet over utsiktene til at deres barn vil få det økonomisk vanskeligere enn de selv har hatt det. De som tidligere hadde en jobb og klarte seg, som nå har minst to jobber og har det likevel økonomisk verre enn før.

ERLING RIMEHAUG: «Splittelsen i USA er kommet for å bli»

Eliten

Den hvite arbeiderklassen er en stor velgergruppe, og den gruppen har ikke Hillary Clinton nådd. Noen vil si at hun ikke har tatt deres faktiske opprør mot det bestående alvorlig nok. Det straffet seg.

– Vi trenger en som ikke er fra Washington, en businessmann som kan fortelle oss hva som skjer. Vi har blitt dyttet for langt, nå må vi dytte tilbake, og få makta ned på delstatsnivå, sa en annen Trump-tilhenger i New Hampshire. For ham er Donald Trump folkets stemme, og ikke del av den arrogante eliten som ikke forstår seg på hva amerikanerne flest går gjennom.

LES MER: – Trump er et uttrykk for «postfaktasamfunnet»

Boomerang

Det er lett å være etterpåklok, og innse at man ikke forsto kraften i opprøret mot Washington. At alle de begeistrede velgerne som møtte opp på Trumps mange valgmøter, også møtte opp i stemmelokalene. Flere overraskede kommentatorer i natt snakket om de «gjemte velgerne»: De som ikke har sagt i meningsmålinger at de vil stemme på Trump, men gjort det likevel. Også boomerangeffekten i sluttspurten: At Hillary Clinton hadde kjendiser på scenen, Michelle og Barack Obama var med hele veien, at det bare understreket at hun er «establishment».

Velgerne ville ha noen som er annerledes. Det har de fått.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter