Nyheter

Smiths Venner må lønne dugnadsarbeidere

Dugnadsselskapet til Smiths Venner har de siste årene hatt så gode driftsinntekter at de frivillige menighetsmedlemmene nå må få utbetalt lønn.

Dugnadsselskapet Fjordteam, eid av Smiths Venners menighet i Sandefjord, har de ti siste årene hatt driftsinntekter på mer enn 60 millioner kroner. Det skriver Dagens Næringsliv.

Brunstad Christian Church (BCC), bedre kjent som Smiths Venner, er det eneste verdensomspennende trossamfunnet med utspring i Norge. Ifølge snl.no har trossamfunnet anslagsvis mellom 35.000 og 40.000 tilhørige fordelt på over 65 land i alle verdensdeler. Den norske grenen fikk i fjor offentlig tilskudd for 7.997 medlemmer.

I Norge har bevegelsen bygget for store verdier ved hjelp av medlemmenes frivillige dugnadsinnsats, organisert gjennom dugnadsselskaper. Fjordteam er et slikt selskap, og har tjent penger på å tilby renhold og flyttetjenester, samt oppføring og salg av fem eneboliger.

LES OGSÅ: Se til Smiths venner i hijab-debatten

Minstelønn

Lønnsutgiftene til selskapet har vært minimale, ettersommer arbeidet har blitt utført på frivillig basis av medlemmer i menigheten. Det har ført til at det omfattende dugnadsarbeidet som selskapet driver med har blitt konkurransevridende.

Direktoratet for arbeidstilsyn har derfor fattet vedtak om at Fjordteam må betale de frivillige dugnadsarbeiderne fra menigheten en minstelønn. Selskapet slipper derimot å inngå skriftlige arbeidskontrakter med sine frivillige.

Pressetalsperson i BCC, Berit Hustad Nilsen, sier til Dagens Næringsliv at det er for tidlig å si hvilke innvirkninger vedtaket vil ha å si for Smiths Venners omfattende dugnadsarbeid.

– BCCs medlemmer har lang tradisjon for å bidra til fellesskapet ved hjelp av frivillighet, og det er derfor i vår interesse at det kan være tydelige og gode rammer for frivilligheten i Norge.

LES OGSÅ: Vurderer tilsyn mot Smiths Venner

Vurderer konsekvensene

Saken rundt Fjordteam har tidligere blitt gransket av Arbeidstilsynet og anket av menigheten til direktoratet. Vedtaket fra direktoratet kan ikke påklages på noe annen måte enn ved å gå rettens vei.

– Vi har nå behov for å bruke de neste dagene på å gjennomgå det som er fremlagt og hvilke konsekvenser det vil få for den frivillige innsatsen som vår drift er tuftet på, skriver styreleder i Fjordteam, Kjell Kronstad i en e-post til Dagens Næringsliv.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter