Nyheter

Håper Venstre blokkerer lovforslag

I fjor sørget Venstre for flertall for et unntak fra loven om likebehandling av trossamfunn. – Håper Venstre tar til fornuft denne gangen, sier Dag Nygård i Norges Kristne Råd.

Regjeringen ønsker å endre loven slik at Den norske kirke (Dnk) kan få pensjons- og egenkapitaltilskudd på veien mot selvstendighet, uten at andre de andre tros- og livssynssamfunnene får tilsvarende økt tilskudd per medlem.

Dette er andre gang på under ett år at regjeringen vil fravike prinsippet om likebehandlingsprinsippet av tros- og livssynssamfunn: Da boplikten for prester opphørte i fjor høst, ga Kulturdepartementet prestene en lønnsøkning på 50.000 for å kompensere for økte boutgifter.

Departementet foreslo også da å gjøre et unntak fra likebehandlingsprinsippet. Et stortingsflertall bestående av Frp, Høyre og Venstre sørget for at lovendringen ble vedtatt. Alle andre partier, også Venstres støttepartikollega KrF, var imot.

Håper på Venstre

Dag Nygård, spesialrådgiver i Norges Kristne Råd, er redd for at et nytt fra likebehandlingsprinsippet nå kan være på trappene.

– Tror dere at forslagene som nå er på høring også vil gå igjennom?

– Jeg håper at partiet som ikke klarte å pare beina sist, Venstre, tar til fornuft nå. Venstre har fra et frikirkelig synspunkt alltid vært en venn i ikke-diskrimineringsspørsmål, men ikke i denne saken, sier Nygård.

LES OGSÅ: Norges Kristne Råd går hardt ut mot ny lov

Venstre i tenkeboksen

Stortingsrepresentant for Venstre, Iselin Nybø, synes saken i fjor var vanskelig. Hun understreker at man ikke kan anta noe om hva Venstre kommer til å mene om det nye lovforslaget.

– Jeg vil ikke forskutere hva vi kommer til å mene i denne saken. Vi må vente med å uttale oss noe særlig fram til forslaget kommer til oss, og vi vil se tilbakemeldingene fra høringen før vi konkluderer. Generelt kan jeg si at vårt utgangspunkt er likebehandling. Men skillet mellom stat og kirke må gjennomføres, og da blir det noen økonomiske implikasjoner, slik det som nå er på høring viser, sier Nybø.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter