Nyheter

Kritikere krever svar om forsoning

Striden rundt grunnleggerne av Jesus Revolution øker i styrke.

Bilde 1 av 2

I et åpent brev til Stephan og Anne Christiansen går 45 personer sterkt i rette med deres lederstil.

«Felles for oss er at vi har reagert på eller tatt skade av deres lederstil», skriver de i brevet som er signert av 12 navngitte personer og 33 som av ulike grunner ønsker å være anonyme. Vårt Land kjenner identiteten til samtlige.

På TV

Det åpne brevet – som kan leses i sin helhet på verdidebatt.no og i forkortet versjon på side 26 i dagens avis – er stilet og sendt til Stephan og Anne Christiansen. Brevet er skrevet etter at ekteparet lot seg intervjue i bladet Korsets Seier (KS) om kritikken som ble reist mot særlig Stephan Christensen i VGTV-serien «Frelst», som ble sendt i februar og mars.

LES MER Gransker egen fortid som Jesus-soldat

Avstår

Vårt Land har kontaktet Stephan Christiansen med spørsmål om han vil svare på kritikken. I en tekstmelding svarer han «Er på familieferie. Har ikke anledning til å se på dette nå».

Forsoning

Om seg selv skriver brevskriverne at de er «en gruppe mennesker som har stått under deres lederskap i ulike sammenhenger. Mange har vært involvert i misjonsorganisasjonen Jesus Revolution, men gruppen består også av mennesker som har vært engasjert i andre organisasjoner og menighetssammenhenger hvor dere to, sammen eller hver for dere, har stått som ledere».

De 45 sier det åpne brevet «er vårt gjensvar på deres uttalte ønske om forsoning, i lys av deres respons på debatten som har pågått de siste månedene».

Tillit

Brevskriverne etterlyser en «gjennomgripende prosess»:

«Vi forstår forsoning som at relasjonen mellom de involverte partene blir gjenopprettet. Det vil da si at tillit og respekt gjenvinnes og partene kan starte på nytt med blanke ark. Siden tilliten mellom partene i denne saken er ødelagt, vil det si at vi står fremfor en gjennomgripende prosess dersom det skal bli tale om en reell forsoning i denne forstand.»

LES MER – Å være Jesus-soldat passet ikke for alle

Anklager

De 45 underskriverne mener Christiansens ikke er ukjent med de mange historiene som tas opp i brevet:

«Mange av disse historiene er blitt presentert for dere opp gjennom årene, både ansikt til ansikt, gjennom e-mail og brev. Dere er derfor ikke, som dere påstår i KS, ukjent med anklagene eller anklagerne.»

Sammenblanding

Kritikken som rettes mot ekteparet, som er ledere i menigheten Jesus Church, evangeliseringsorganisasjonen Jesus Revolution og bibelskolen Troens Bevis Bibel- og Misjonsinstitutt, er mangslungen:

«Hovedtrekkene i disse historiene er det vi vil kalle en invaderende atferd med maktovergrep og åndelig manipulasjon, domfelling av mennesker, sammenblanding av tro og tjeneste, misbruk av frivillige ressurser, neglisjering av fysiske og psykiske behov, hensynsløshet i forhold til menneskers helse og en manglende vilje til å gjøre noe med tilbakemeldinger.

LES MER Varslet om vonde opplevelser

Senvirkninger

Brevskriverne forteller om flere og alvorlige «senvirkninger»:

«(...) mange bruker ord som isolasjon, ensomhet, mistro mot andre mennesker, utbrenthet, angst, depresjoner, aversjon mot organisert kristendom og, i enkelte tilfeller, tap av troen.»

Lederskap

Til sist understreker de 45 personene følgende:

«Vårt anliggende er ikke å bygge opp under en konflikt eller å sverte dere. Dette initiativet kommer fra et ønske om å rette opp noe av den urett som er begått mot den skadelidende part og jevne ut noe av den skjeve maktbalansen. Mer enn kanskje noe annet ønsker vi å forebygge videre skade ved å belyse og gjøre oppmerksom på det vi mener er usunt lederskap, og på den måten bedre evangeliets kår.»

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter