Nyheter

Det selv­kritiske sinnet

Hvorfor vender ikke ungdommen ­raseriet sitt utover?

I min praksis som psykolog er det sjelden jeg snakker med en jente som ikke kritisk og notorisk overvåker sin egen kropp, sitt utseende og sine prestasjoner, skriver psykolog Per Are Løkke i Tidsskrift for Norsk Psykologforening i 2014. Han hevder de «stumt og straffende» vender sitt eget sinne innover.

LES OGSÅ: «Du er ikkje gitt ein verdi, du må sjølv skape den – ved å prestere det perfekte.»

Kravene til de unge kommer utenfra

I dag har noen av disse jentene og guttene tatt skrittet ut av psykologens stol og inn i stuene våre via NRK og TV2. Disse vakre, sterke og flotte unge menneskene som drukner i sin egen selvkritikk, og av krav de tror kommer innenfra, men som så klart kommer utenfra. Uten at altfor mange hjelper dem til å forstå akkurat det.

Psykologer får en viktig rolle i vårt samfunn når disse lidelsene skal repareres. Men psykologer har også et ansvar for å sette moderne lidelser inn i en samfunnskontekst og diskutere i eget laug hva slags typiske problemer nettopp vår kultur produserer her og nå. «Valgfrihet, selvrealisering, effektivitet, egentid, konkurranse, endringsvilje, kompetanse, sosial, innovativ, kreativ, selvstendig, målrettet.» I motsetning til begreper som «solidaritet, samhold, fellesskap, omsorg, tålmodighet, tilbakeholdenhet, inkludering, forståelse, empati, sympati».

ANE BAMLE TJELLAUG: «Kjære unge jente! Du er bra nok. Men det er ikke det samme som at du alltid må være best»

Sett følelsene inn i en samfunnskontekst

Markedstenkning er mer enn økonomi, det er også en leve- og tenkemåte. Jeg skulle ønske ungdommene lærte mer om dette, og forsto hvem som tjener på usikkerheten deres. Istedet blir raseriet kamuflert som depresjon og selvhat.

Dany-Robert Dufours nekter i boken The art of Shrinking Heads å godta argumentet om at vi har flere psykiske lidelser i dag enn tidligere på grunn av åpenheten rundt dem. En bortforklaring, hevder han, og et forsøk på å presentere en positiv samfunns­utvikling og gode behandlingstilbud. Sannheten er at vi ser tegn på en negativ utvikling, en dyp krise som rammer befolkningen i vestlige land.

Linn Stalsberg er journalist, forfatter og spaltist i Vårt land.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter