Kultur

Presset til perfeksjon

Kjære unge jente! Du er bra nok. Men det er ikke det samme som at du alltid må være best.

Prestasjonspress, kroppspress, karakterpress, perfeksjonspress.

Press er det store gjennomgangstemaet når vi skal karakterisere det vi gjerne kaller «generasjon prestasjon». Dagens tenåringer drikker mindre, studerer mer og er mer pliktoppfyllende enn tidligere generasjoner.

Samtidig er de mye mer stressa.

Urovekkende bilde

TV 2s nye dokumentarserie Sykt perfekt tegner et urovekkende og brutalt ærlig bilde av unge jenter i dag. Serien følger sju jenter i alderen 15 til 23, som alle sliter så mye med kravet om å ha det perfekte liv, at de i noen tilfeller blir syke av det.

19 år gamle Raija er så opptatt av utseendet sitt at hun nesten bryter sammen når terapeuten utfordrer henne til å gå på trening uten sminke.

Hun har allerede fikset leppene, og vurderer å gjøre noe med nesa også.

LES OGSÅ: Ikkje vakker nok mellom beina

Thea har 3.700 venner på Facebook, men tør ikke engang svare når de sender henne melding. 18-åringen har utviklet så sterk sosial angst at hun ikke lenger tør å gå på skolen.

Jeanett (21) presset seg selv så hardt at hun utviklet epilepsi, mens Camilla (23) vil bli skuespiller, men fikk panikkangst på en vennetur til London. Angsten for å få anfall styrer nå livet hennes.

Absurde råd

TV 2s nye serie har mye til felles med NRKs Prosjekt perfekt, der programleder Ida Fladen prøvde ut alle livsstilsrådene hun kunne finne, for å se om hun kunne få et perfekt liv.

Ved å teste ut alt fra juicekur og paryoga til fallskjermhopping og tarmskylling, viste hun hvilket enormt press unge jenter forholder seg til, og synliggjorde samtidig hvor absurde mange av rådene som presenteres gjennom mediene faktisk er.

LES OGSÅ: – Ingen kan hate meg like mye som jeg hater meg selv, sier Hannah i tv-serien «Girls»

Selv om Fladen gjorde dette med en god porsjon selvironi, måtte hun innrømme at hun ble usikker i møte med plastikkirurgien som pekte ut alt hun kunne fikse på kroppen, dersom hun hadde lyst.

På samme måte viser Sykt perfekt hvor absurd detaljert skjønnhetsidealet kan være.

Når jentene står foran speilet og forteller hva de er misfornøyde med, klager en på at hun ikke har pene nok ører, og en annen på at tærne hennes er for lange.

Vi lurer hverandre

Hvor kommer dette presset fra? Er det de voksne som har skylda? Er det mediene? Jentene selv? Dokumentaren gir ingen svar, men er med på å gi noen mulige forklaringer.

LES OGSÅ: Kos deg uten dårlig samvittighet, lover reklamen

I en av scenene står 18 år gamle Thea foran speilet og tar bilder av seg selv. Hun forklarer hvordan hun kan få beina til å se slankere ut ved å vri kroppen i bestemt posisjon.

Toppbloggeren Sophie Elise gjorde nylig det samme. Gjennom en bildeserie hun publiserte på bloggen sin, forklarte hun hvordan hun bruker kameravinkler og bildeutsnitt til å lure leseren til å tro at hun er tynnere enn hun er.

Å bli sammenlignet med verden

Alle er klar over at bildene vi ser i sosiale medier ikke er ekte. Vi prøver å framstå som en bedre versjon av oss selv, og vet innerst inne at alle andre gjør det samme.

Men når alle later som, forsterker det inntrykket av at alle andre er perfekte – bare ikke du. Det blir en selvforsterkende livsløgn som sliter jentene ut, fordi idealet er uoppnåelig uansett hva du gjør.

Men den store forskjellen mellom dagens unge og tidligere generasjoner, er at idealet i dag framstår mye mer oppnåelig.

LES OGSÅ: Motarbeidar presset om å vere perfekt

Disse jentene har ikke bare de nære venninnene i klassen og de fjerne kjendisene på glansa papir å sammenligne seg med.

Gjennom sosiale medier blir de kjent med unge jenter over hele verden, og forbildene er ikke lenger supermodeller, men nabojenta. Hun er akkurat sånn som du er, men hun får det til å virke som om hun er tusen ganger bedre.

Innblikket er en vekker

For oss som gikk gjennom den usikre tenåringstida for en del år siden, er innblikket i disse unge jentenes liv en vekker.

TV 2s dokumentarserie er det stikk motsatte av glansbildene som framstilles i sosiale medier.

Jentene blottstiller sin usikkerhet på en beundringsverdig måte. Når du leser om perfeksjonspresset i mediene, er det lett å tenke at disse jentene bare må ta seg sammen.

Men når Camilla hikster inn i kamera fordi hun er livredd for å få et nytt angstanfall, er det vanskelig å ikke kjenne det i magen.

LES OGSÅ: – Ekstrem seksualisering av unge jenter

Det gjør Sykt perfekt til et viktig innlegg i debatten om prestasjonsjaget. Ikke minst fordi det sett utenfra er åpenlyst at dette er sunne, levende og kule jenter som ikke har grunn til å føle seg mindreverdige.

– Du er bra nok

Serien er en viktig påminnelse om at vi har ansvar for å fortelle dagens unge at de er bra nok.

Men vi har også ansvar for å fortelle at det ikke betyr at du alltid må være best.

Vi må slutte å fortelle dem at du kan få til alt, bare du jobber hardt nok.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Når det er mulig å fly høyere enn himmelen, blir det et knusende nederlag å ikke engang klare å flakse seg opp til det nærmeste skylaget.

Det er viktig å formidle at du kan ha en helt vanlig jobb og fortsatt ha et godt liv.

– Jeg skulle ønske hun for et lite øyeblikk kunne se seg selv slik vi andre ser henne, sukker mora til Henriette på 15.

Kanskje kan denne serien hjelpe jenter som henne til å gjøre nettopp det.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur