Nyheter

MDG-kvinner uenige om sentrum

Helgens lederkamp i De Grønne står mellom en syvbarnsmor som vil prioritere sentrumsallianser og en mer avventende rikspolitiker.

Den ene er en syvbarns-mor og lokalpolitiker fra Hurum, den andre er frontfigur Rasmus Hanssons høyre hånd på tinget. Lørdag ettermiddag kjemper Hilde Lengali og Une Aina Bastholm om å bli landet fremste kvinnelige talsperson for grønne verdier.

Både partiapparatet og nåværende ledelse har prøvd å spille ned forskjellene mellom rikspolitiker Bastholm – som er nominert til posten som talsperson i Miljøpartiet De Grønne (MDG) – og hennes utfordrer Lengali.

LES OGSÅ: MDG utfordret KrF på skaperverket

Lengali vil samle sentrum

Men mens Bastholm svarer på klassisk MDG-vis om at hun ikke vil konkludere på hvilken retning partiet bør samarbeide mot – er Lengali tydelig på at hun vil samarbeide mot sentrum.

På spørsmål om hun i søken etter samarbeid vil prioritere å samle sentrum som allianse, svarer Lengali kontant:

– Ja. Ja, det vil jeg.

LES OGSÅ: Sentrumspartier snerrer mot hverandre

Føler seg «klistret» til sentrum

Bastholm synes derimot ikke det er heldig å tydelig skulle plassere seg i sentrum.

– Strategiene for samarbeid blir åpenbart ting vi må diskutere på landsmøtet og i landsstyret. Også når det kommer til hvordan det føles at noen ønsker å klistre på oss sentrumsparti-merkelappen.

– Er det sånn det føles?

– Ja, men vi har jo blitt forsøkt klistret til både venstre og høyre-siden. Det som er naturlig for oss er uansett å samarbeide om en grønn blokk som kan sette felles krav uansett hvilken regjering vi får.

LES OGSÅ: MDG må forberede seg på tøffe tak

Begge kandidatene tror på Hansson

Et annet brennbart samarbeidsspørsmål de to må ta stilling til er knyttet til samarbeidet med Rasmus Hansson. På landsmøtets første dag sa avtroppende talsperson Hilde Opoku at hun syns det var utfordrende å samarbeide med Hansson.

I nominasjonsprosessen har valgkomiteen lagt vekt på at den nye, kvinnelige talspersonen skal matche Hansson godt. Både Lengali og Bastholm møter Hansson med åpne armer:

– Jeg kjenner Rasmus godt, og har vært i sentralstyret og samarbeidet med ham siden 2013. Vi har forskjellige syn på ting, men det tror jeg er bra, sier Lengali.

Bastholm, som per i dag er Hanssons rådgiver på Stortinget, har samme syn:

– Vi er veldig god på å være uenige, og å være venner etterpå.

LES OGSÅ: Her er MDGs gullrekke av jubelsaker

Verdikamp?

Kampen om talspersonvervet har av flere blitt omtalt som en «verdikamp». Det er ikke Bastholm så sikker på. Men Lengali er klokkeklar på at valget er et veivalg for partiet:

– Det er derfor jeg stiller. Vi er i en fase nå, der vi har vokst veldig fort og tiltrukket oss mange ressurssterke mennesker. Jeg er opptatt av å få alle med.

46-åringen fra Hurum er blitt omtalt som representant for den mer tradisjonelle grasrota i partiet. Kampen om ledervervet omtales som en kamp mellom «rikspolitikeren» og «lokalpolitikeren».

LES OGSÅ: Venstre bremser MDG-fremstøt om forbruksvekst

Enige om alkohol – skiller lag på reservasjonsrett

På konkrete saksfelt som omhandler verdivalg er de to enige om mye. Ingen av dem vil liberalisere alkoholpolitikken, og begge ønsker seg en mer liberal asylpolitikk. De sier også begge et stort ja til vigsel for likekjønnede, og vil ikke fjerne kontantstøtten. I sin fortid som lokalpolitiker for Senterpartiet var til og med kontantstøttekampen selve grunnen til at Lengali ble politiker.

Unntaket i enigheten dem imellom går på reservasjonsrett. Der Bastholm er usikker på om vi ville klart å sikre kvinners rettigheter godt nok dersom leger fikk reservere seg mot abort, er syvbarnsmoren Lengali – som selv tok abort i slutten av tenårene - helt klart for.

Også på spørsmål om sykelønn og kutt i andre velferdsgoder er Lengali også helt tydelig på at det er uaktuelt. Bastholm er mer avventende.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter