Nyheter

Stadig flere i Vesten vegrer seg mot vaksinering

I dag underskriver utenriksminister Børge Brende ny rekordavtale for å bistå fattige land med vaksinering. Samtidig trues folkehelsen i rike land av økende vaksineskepsis.

Når leder Seth Berkley i vaksinealliansen GAVI i dag møter Børge Brende på høynivåmøte i Oslo om vaksiner og pandemier, kan han signere en avtale der Norge skal bidra med 6,25 milliarder kroner i den globale vaksinekampen de neste fire årene.

GAVI er en suksesshistorie som har spart over sju millioner liv i fattige land siden årtusenskiftet, der Norge er nest største bidragsland etter Storbritannia.

LES OGSÅ: Vil redde seks millioner barn

Voksende vaksineskepsis.

Mens vaksinekampanjer i fattige land gjør enorme framskritt, er det nå økende problemer med å gjennomføre effektiv vaksinedekning i flere rike land. Hovedårsaken er skepsis og frykt for bivirkninger i deler av befolkningen.

USA, Storbritannia, Frankrike og Italia ligger nå under den dekningsgraden som sikrer såkalt flokkimmunitet, altså at hele befolkningen er beskyttet, skriver The Economist. Med bidrag fra GAVI og andre er det derimot tilnærmet full vaksinedekning i utviklingsland som Eritrea, Rwanda, Tanzania og Sri Lanka.

Også i Norge er dekningsgraden enkelte steder faretruende lav. I fjor avdekket Vårt Land kritisk lav dekningsgrad i et titalls kommuner. Hele 81 kommuner lå under dekningsgraden for meslingvaksinen, som bør ligge rundt 93 prosent for å sikre flokkimmunitet.

LES OGSÅ: Meslinger kan bryte ut igjen

Misset mesling-målet.

I fjor ble det registrert rundt 4.000 tilfelle av meslinger i Europa. Dermed misset man målet om å utrydde meslinger innen utgangen av 2015. Enkelte sykdomsutbrudd i Øst-Europa knyttes til helsearbeidere som unngår å behandle og vaksinere den stigmatiserte roma-befolkningen.

Også i USA er utviklingen negativ. Der var meslinger erklært utryddet ved årtusenskiftet, men i 2014 brøt det ut hundrevis av tilfeller, og i fjor ble det første meslingdødsfallet på mer enn et tiår registrert. Blant årsakene er at enkelte fattige barn ikke blir vaksinert fordi familiene ikke har regelmessig kontakt med lege.

Sist uke måtte en skole i California stenge etter at en elev ble diagnostisert med meslinger, i en kommune der bare 77 prosent av barnehagebarna oppfyller kravene om vaksinasjon. Utviklingen er faretruende også for andre sykdommer som kan forhindres med vaksiner, blant annet røde hunder som er spesielt farlig hvis det rammer gravide kvinner.

LES OGSÅ: Risikerer livet for vaksinering

Utsetter vaksinering.

Årsakene til «hull» i vaksinedekningen er flere, blant annet at mange foreldre utsetter vaksinering for sine barn, eller selektivt plukker alternative vaksineprogrammer. Mange begrunner det med frykt for at de mange vaksinene vil overbelaste barnas immunsystem, eller at de anser enkelte vaksiner for usikre.

Gjennomgående er rundt to-tre prosent av foreldre skeptikere som ikke vil la sine barn vaksineres. Disse omfatter alt fra enkelte religiøse miljøer, til veganere som motsetter seg vaksiner utviklet ved bruk av dyr, og antroposofer som mener sykdommer styrker barnas psykiske og mentale helse.

LES OGSÅ: Tror meslingsmitte er fra Gud

Konspirasjonsteorier.

Selv om alvorlige bivirkninger av vaksiner er uhyre sjeldne, bidrar både konspirasjonsteorier og feiltolking av vitenskap til at mange frykter helsefare og velger å trosse helsemyndighetenes anbefalinger.

Blant de mest slitesterke teoriene er at enkelte vaksiner kan knyttes til autisme. Teorien er sterkest fremmet av den britiske tidligere kirurgen Andrew Wakefield i en studie fra 1998, forskning som delvis var basert på forfalskede data og siden er totalt diskreditert.

Wakefield er like fullt i vinden igjen, i den konspirasjonsteoretiske filmen Waxxed: From Cover-Up to Catastrophhe. Filmen er en slags dokumentar som nettopp ble fjernet fra Robert De Niros Tribeca Film Festival, etter at medisinske eksperter har avvist innholdet som fullstendig uvitenskapelig og tøvete.

LES OGSÅ: Ikke snylt på andres helse

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter