Nyheter

Nei til prøverørsbarn med DNA fra tre personer

Vi har i dag ikke nok kunnskap til å kunne tillate assistert befruktning med DNA fra tre personer, mener Bioteknologirådet.

Målet med metoden er å hindre at barn blir født med alvorlige og arvelige genfeil. Storbritannia ble i fjor første land i verden som tillater assistert befruktning med mitokondriedonasjon.

Bioteknologirådet mener kunnskapsgrunnlaget foreløpig er for mangelfullt til at de vil tilråde at slik teknologi skal tas i bruk her i landet. De ser også flere etiske problemstillinger som bør drøftes.

LES OGSÅ: Storbritannia tillater prøverørsbarn med tre foreldre

Ønsker debatt

Rådet mener likevel Norge bør følge med på utviklingen i Storbritannia, og eventuelt ta opp spørsmålet igjen senere.

– Vi bør som samfunn strekke oss langt for å hjelpe foreldre som har risiko for å få barn med alvorlig sykdom. Når det gjelder denne metoden vet vi imidlertid ennå ikke nok om faren for utilsiktede bivirkninger for barnet, og det er også etiske sider ved dette som det er viktig å drøfte grundig, sier Bioteknologirådets leder Kristin Halvorsen.

LES OGSÅ: Norske barn kan få fem foreldre

Bruker tomt donor-egg

Metoden gjør det mulig å hindre at en mor overfører visse arvelige sykdommer til barnet. Det gjøres ved at cellekjernen fra morens eggcelle settes inn i et kjerneløst egg donert fra en annen kvinne.

Det meste av genmaterialet vil komme fra barnets foreldre, men det anslås at mellom 0,1 og 0,2 prosent av barnets DNA vil komme fra genmaterialet til donoren.

Rådet fra Bioteknologirådet er innspill i arbeidet med en stortingsmelding om bioteknologi, som etter planen skal legges fram i høst. Under gjeldende regelverk vil DNA fra tre personer i assistert befruktning være forbudt. Det kreves i tilfelle en lovendring om metoden skulle innføres.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter