Nyheter

Møtte biskopen hjemme i stua

I stua hjemme i Tønsberg 
hadde Mohammad Usman Ranas far en dialoggruppe med en katolikk, en humanetiker og biskop Sigurd Osberg.

– Jeg har virkelig tro på dialog, sier Mohammad Usman Rana.

I boken Norsk islam takker han «min svært samfunnsengasjerte abbu (pappa), Aftab». Faren Aftab har vært bystyrepolitiker for Arbeiderpartiet. I Ranas oppvekst var han styreleder i moskeen i Tønsberg, og var med i en dialoggruppe med en humanetiker, en katolikk og biskop Sigurd Osberg.

– De satt hjemme i vår stue i Tønsberg og snakket sammen om ulike ting. Det har formet meg, sier Rana.

LES OGSÅ: Her er Ranas forslag til en norsk islam

Han sender fortsatt meldinger til Osberg innimellom.

– Dialog er blitt et skjellsord. Men jeg tror det er nøkkelen til mye. Når man møtes hjemme i stuene til hverandre, kan man se forbi en del forskjeller.

LES OGSÅ: Tariq Ramadan: – Muslimer må droppe offerrollen

– Mye felles

Rana mener at kristendom og islam har mye felles.

– Jeg tror at vi tror på samme Gud. De ti bud har gjenklang i islam, og Bibelen blir sett på som en hellig bok. Jeg er fascinert av kristendommen, særlig av katolisismen. Den mystiske delen med riter og ritualer har alltid vært litt spennende. Jeg har også vært i Peterskirken.

Han ser på utdrivelsen av kristne i Midtøsten med sorg.

– Det er kjempetrist å se at mange blant de eldste kristne­ sivilisasjonene blir forvist. Kristne har levd ved siden av muslimer i flere hundre år. De har bodd der, bygget kirker og muslimer har vist respekt for dem. Så skjer dette.

LES OGSÅ: – Religion må bli en privatsak, sier Hege Storhaug

Muslimfrykt

– Blant kristne i Norge er det også en del ­bekymring for hva muslimsk innvandring kan føre til her. Er det grunn til å frykte?

– Det jeg synes kan være vanskelig med noen konservative kristne er at de har inngått allianser med høyrepopulister. Jeg har stor respekt for Espen Ottosen og tankesmien Skaperkraft, som står fjellstøtt på mye av det den liberale rettsstaten står for. I USA er det noen allianser mellom kristne og høyrepopulister der fellesnevneren er frykten for islam.

Samtidig forstår han at noen blir redde.

– Jeg er lite tilhenger av å ­avfeie all frykt. Det er farlig. Man skal ta på alvor den muslimske ekstremismen, og det gjør jeg også i boken min.

LES OGSÅ: Torkel Brekke: – Norsk islam er nødt til å lykkes

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter