Nyheter

Jakob Aano er død

Tidligere stortingsrepresentant og nestleder i KrF Jakob Aano er død, 95 år gammel.

Bilde 1 av 2

– Jakob var en av mine nærmeste medarbeidere og gode venner i politikken, så dette var en veldig trist melding å få, sier Kjell Magne Bondevik.

Aano satt på Stortinget som representant fra Rogaland i 20 år, fra 1965 til 1985. I 1983 ble Aano valgt til nestleder i KrF mens Bondevik ble leder.

– Jakob betydde veldig mye for at vi i årene etter ledevalget i 1983 klarte å samle KrF og kom mer på offensiven. Han var en god brodbygger for KrF, ettter en del år med konflikter, sier Bondevik.

KrFs «utenriksminister»

Aano var utdannet lektor, og fra 1959 til 1963 var han misjonær i Tanzania, noe som gjorde at han senere banet vei for en mer offensiv utenrikspolitisk rolle for Kristelig Folkeparti, skriver Stavanger Aftenblad.

Bondevik er enig:

– Misjonsbakgrunnen preget engasjementet hans på Stortinget. Afrika og utviklingspolitikk lå hans hjerte nærmest. Han var en talsmann for fattige folk og fattige land. Han bidro sterkt til å gjøre KrF til et parti som var opptatt av internasjonal solidaritet.

Mellom 1983 og 1985 ledet Aano utenrikskomiteen.

– Vi kalte ham jo av og til KrFs utenriksminister. Selv om han aldri kom i regjering, var han i mange år vår fremste utenrikspolitiker, sier Bondevik.

Aano satt i flere år i Europarådet. Den språkmektige rogalendingen skal ha markert seg sterkt der, ifølge Bondevik.

– Da jeg senere satt i Europarådet gikk det fortsatt gjetord om Aano i Strasbourg.

– En frisk type

Bondevik beskriver Aano som en «åpen, frisk, utadvent type».

– Han var veldig god å snakke med, en god rådgiver – både personlig og politisk.

Råd fra Aano fikk Bondevik i rikt monn som nybakt stortingsrepresentant i 1973. Han havnet i kirke- og utdanningskomiteen sammen med både Aano og nylig avdøde Lars Roar Langslet (H).

– Det er rart å tenke på. De to var mine nærmeste veiledere på det feltet, og i de første årene av min politiske karriere, sier Bondevik, og legger til:

– Det fyller en med vemod, men også takknemlighet.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter