Nyheter

Høie: Ønsker flere ideelle aktører

Helse- og omsorgsministeren mener regjeringen har tatt en rekke grep for å sikre en solid andel ideelle velferdstilbud.

– Regjeringen og våre samarbeidspartnere er helt enige i at ideelle best sikrer et mangfoldig velferdstilbud, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Vårt Land la fram hovedfunnene i ny rapport om velferdsleverandørene i Norge og spurte statsråden hvordan han vil gå fram for å sikre et reelt mangfold i tjenestetilbudene på hans felt.

LES OGSÅ: – Ideelle aktører som sikrer mangfold i velferdstilbudet

Langsiktige avtaler

Høie forteller at regjeringen jobber systematisk på tvers av departementer:

• En avtale er inngått med ideelle organisasjoner og KS (kommunenes interesseorganisasjon) om å samarbeide om hvordan de ideelle velferdsaktørenes rolle kan styrkes.

• Det er kommunene som bestemmer over tjenestene de har ansvar for. Staten har derimot ansvar for spesialisthelsetjenesten. Innen helseregionene er det inngått langsiktige avtaler med ideelle aktører innen rusomsorg, rehabilitering og psykisk helse.

• Et eget statssekretærutvalg på tvers av de berørte departementene er satt ned. Det jobber med de overordnede problemene knyttet til dette.

LES OGSÅ: Nye EU-regler truer ideell omsorg

Fritt behandlingsvalg

I fjor innførte regjeringen fritt behandlingsvalg innen blant annet rus og psykiatri. Det betyr at pasienten kan velge mellom ulike tilbud. Staten tar regningen.

– I den ordningen vil vi unngå anbudsrunder så lenge de ideelle er villige til å arbeide innenfor prisene og kravene staten forutsetter, sier Høie.

– Lar det seg gjøre for de ideelle å dyrke sitt særpreg med de prisrammene staten setter?

– Tilbyderne vil alltid ønske høyest mulig pris, mens det offentlige har sine interesser. Mange har meldt seg på. Rundt årsskiftet var det 19, flere av dem var ideelle aktører.

Bør vi ha flere ideelle aktører?

– Vi ønsker et større mangfold enn vi har. Å ha ideelle aktører på dette området har egenverdi. Det handler også om utvikling av nye tjenester. Historien viser at ideelle ser problemer som samfunnet ikke griper fatt i. Slik er det fortsatt. Spillavhengige fikk ikke et offentlig tilbud før Blå Kors og andre tok tak i det, sier Høie.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter