Nyheter

Hadde visum som gikk ut samme dag

To av personene som politiet transporterte til Russland natt til onsdag, hadde visum i Russland som løp ut samme dag.

Det opplyser Ask Ebeltoft i Refugees Welcome to the Arctic.

– Det var kanskje en grunn til at man hadde det så travelt med uttransportene. Hadde de ventet en dag, ville visumet vært utløpt, sier han.

Politiets Utlendingsenhet (PU) vil ikke svare på om dette stemmer, og viser til at politiet av personvernhensyn ikke kommenterer enkeltsaker.

– Det jeg kan si, er at på generelt grunnlag forholder vi oss til gyldighetsdato i visumene, sier Daniel Drageset ved PUs pressetelefon.

– Vil det si at PU kan transportere til Russland en person med et visum som går ut samme dag eller dagen etter?

– Vi kan på generelt grunnlag ikke utelukke at personer blir uttransportert på et visum som har kort gyldighetstid, sier Drageset.

PUs presserådgiver legger til at når et visum er utløpt, må man eventuelt anmode russiske myndigheter om fornyelse.

LES OGSÅ: Asylsøker i kirkeasyl: – Ondskap å ikke tro på oss

Arresterte

Ifølge Refugees Welcome to the Arctic har politiet i Sør-Varanger arrestert en familie på fem fra Syria som prøvde å komme seg bort fra mottaket der de hadde fått beskjed om at de skulle transporteres til Russland torsdag. Politiet har også arrestert tre personer fra lokalmiljøet som prøvde å hjelpe dem, deriblant mannen som kjørte familien i bil bort fra mottaket. Han skal være lokalpolitiker i kommunen.

– Nå skal politiet sende åtte barn, deriblant en autistisk jente til et Russland i minus 40. Dette er helt ufattelig, sier Ebeltoft i Refugees Welcome to the Arctic.

LES OGSÅ: Biskop i nord: Stopp deportasjonene, Listhaug!

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Feilslått

Han stiller seg undrende til politiet som gjennomfører transportene og de som kjører bussene.

– Landinfo som gir utlendingsmyndighetene råd om ulike land, har sagt at Russland ikke er et trygt land. Sylvi Listhaug kunne ikke svare på hvilke vurderinger hun gjorde om hvorfor det et trygt. At asylsøkere og medhjelpere nå blir arrestert det vitner bare om en helt feilslått asylpolitikk. Det må frem i lyset hva som skjer når de kommer til Russland, sier Ebeltoft.

Rundt halv ett torsdag meldte Aftenposten at Politiets utlendingsenhet (PU) bekrefter at det ikke skal gjennomføres uttransporter av asylsøkere over Storskog torsdag.

– Av politioperative hensyn kan vi ikke kommentere bakgrunn for dette, sier Daniel Drageset, kommunikasjonsrådgiver i PU til Aftenposten.

LES MER: Helga Pedersen: – Jeg er urolig

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter