Nyheter

Krangler om kong Haralds grunnlovs-inngripen

– Kongen overstyrte Stortinget, mener redaktør. – Nei, politikerne bestemte, svarer Dagrun Eriksen.

– Hvis kongen hadde tatt kontakt med Stortinget med beskjed om å gjøre noe annet enn det vi hadde planer om, så ville nok flere av oss ha reagert meget sterkt. Men det var ikke det som skjedde, sier Dagrun Eriksen til Fritanke.no.

KrFs nestleder satt i Kirke- utdannings- og forskningskomiteen (KUF-komiteen) på Stortinget i 2008, da forliket om et skille mellom staten og Den norske kirke ble forhandlet fram. Ved flere anledninger er det blitt hevdet at det var kong Harald selv som sørget for at kongens bekjennelsesparagraf ble videreført: «Kongen skal stedse bekjende sig til den evangelisk-lutherske Religion», heter det nå.

LES MER: Trosarvingen – han arvet tittelen, rollen og troen

– Flertallet ville beholde bekjennelsen

«Han grep inn i en av de viktigste grunnlovsreformene siden 1814. Bak Slottets lukkede porter dikterte han hvordan grunnlovsparagrafen skulle se ut. De folkevalgte ga seg uten den minste motstand», skrev Dagens Næringslivs Kjetil B. Alstadheim i sin bok Republikken Norge i 2012.

Ifølge Alstadheim ble kirkeminister Trond Giske (Ap) innkalt til audiens på Slottet, der kong Harald fortalte at han ikke ønsket en endring av paragrafen. Dagrun Eriksen bestrider dette.

– Et stort flertall, om ikke alle, ønsket å beholde bekjennelsesparagrafen, men vi ville ikke binde opp religionsfriheten til kongen uten å spørre ham først, sier hun.

LES MER: Kongen advarer kirken mot for mye nytt

Skuffet over kirkerapport

Eriksens versjon er at Giske spurte kong Harald om det var greit å beholde paragrafen, og at kongen bekreftet dette.

– Da ble det slik, sier Eriksen til Fritanke.no.

Også komitémedlemmene Odd Einar Dørum (V) og Rolf Reikvam (SV) bekrefter Eriksens versjon. Den bestrides derimot av Kjetil B. Alstadheim, som viser til at kong Haralds mening om bekjennelsesplikten ble kjent gjennom Vårt Land allerede i 2006. Overfor flere av biskopene i Den norske kirke skal kongen ha uttrykt skuffelse over at han ikke ble kontaktet av det regjeringsoppnevnte Gjønnes-utvalget. Utvalgets rapport la grunnlaget for kirkeforliket.

– Dette trengte altså ikke Dagrun Eriksen å spørre kongen om to år senere, sier Alstadheim til Fritanke.no.

LES MER: Kongen dropper Kirkemøtet

– Naturlig at kongen er medlem

Overfor NRK bekrefter kong Harald at han sa sin mening da Trond Giske spurte hva han mente om bekjennelsesplikten.

– Jeg sa at jeg kanskje synes det var naturlig at kongen skulle være medlem av den norske folkekirken, sier kongen i del 3 av jubileumsserien «Alt for Norge».

LES MER: Biskopen: – Dere har vært et lys for vårt folk

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter