Nyheter

Dropper separasjon – hopper rett til skilsmisse

Et flertall av danske par som skiller seg, hopper over separasjonen og går rett til skilsmisse. – Uheldig, mener parterapeuter.

I Norge er separasjonstid obligatorisk ved skilsmisse. Det samme var det i Danmark fram til sommeren 2013. Men nå kan danske ektepar som vil gå fra hverandre hoppe rett til skilsmissen – en mulighet mange bruker.

Første hele året med separasjonsfri skilsmisse – 2014 – valgte 50 prosent av parene å droppe tenkepausen. I fjor hadde tallet steget til 60 prosent, melder Kristeligt Dagblad.

Det bekymrer parterapeut og samlivsekspert Ann Ingrid Watson. Hun ser på separasjonstiden som en mulighet til å finne tilbake til hverandre.

– Det er mulig at man lenge og grundig har overveid situasjonen før man søker om en hurtig-skilsmisse, men den formelle tenkepausen gir paret en unik mulighet for å prøve alenelivet, før de endelig bryter med hverandre. Det er på alle måter økonomisk, så vel som følelsesmessig, betydelig lettere å komme tilbake fra en separasjon enn etter en skilsmisse, sier hun til Kristeligt Dagblad.

I Norge skilles litt under 10.000 par årlig, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Samtidig tas det ut om lag 11.000 separasjoner. Det betyr at omtrent hvert tiende par som tar ut separasjon finner tilbake til hverandre.

Formalisert sorgprosess

Watson mener også at separasjonstiden kan sees på som en form for formalisert sorgprosess.

– Vi vil gjerne at alt går så raskt som mulig og gjør minst mulig vondt, men en skilsmisse gjør vondt, og det er nødvendig å gi seg selv tid til å kjenne sorgen og smerten. Hvis ikke vil man slepe det med seg inn i neste forhold, sier hun.

Psykolog og parterapeut Maria Appeldorn Sjö mener at det ikke er de lavere praktiske hindrene som fører til at om lag halvparten av ekteskapene havarerer.

– Det ligger i tidsånden at individet vektes mer enn fellesskapet. Folk er ikke villig til å sluke de samme kameler for å bli i ekteskapet, sier hun til Kristeligt Dagblad.

Foreslo separasjonskutt i Norge

I 2005 tok daværende barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) til orde for å droppe separasjonstiden i Norge.

Hans Olav Tungesvik, KrF-politiker, psykiater og familierådgiver, advarte den gang sterkt mot forslaget om å innvilge skilsmisse på dagen.

– Dette kan bety at en opphetet krangel i verste fall kan føre til en overilet skilsmisse, sa han til NRK.

– Det skal være tid til å tenke seg om

Forslaget fra Ap falt ikke i god jord hos resten av Stortinget og ble skrotet.

– Det er en dramatisk beslutning å gå fra hverandre. Det at det kommer en separasjonstid etterpå, hvor man kan tenke gjennom avgjørelsen, tror jeg er klokt, sa daværende leder av familie- og kulturkomitéen, May Helen Molvær Grimstad (KrF) til Aftenposten.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Heller ikke fra daværende regjeringskollega, Senterpartiet, fikk Bekkemellem støtte.

– Skilsmisse på dagen er et forslag som Senterpartiet har avvist før, og vi har ikke skiftet syn. Det skal være tid til å tenke seg om, både når man går inn i et ekteskap, og når man går ut av det. Separasjonstiden er en tenkepause, kall det gjerne angrefrist, sa Magnhild Meltveit Kleppa.

Ønsker norsk modell

Den danske parterapeuten Sjö mener at par med barn har et ekstra moralsk ansvar for å prøve å redde ekteskapet. Dersom et norsk ektepar har barn under 16 år og vil skilles, må de gjennom en mekling før de får søke separasjon. Det er en ordning som Sjö skulle sett i Danmark.

– Man kunne tilby psykologsamtaler for å gi ektepar en mulighet til å forsøke å gjenfinne hverandre før hele familiestrukturen brytes opp, sier hun til Kristeligt Dagblad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter